Viitoarea generație de acumulatori Tesla ar putea rezista în exploatare peste 100 de ani
09.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

Acumulatorii continua să fie punctul nevralgic al automobileor electrice. Motivele sunt multiple: greutate excesivă, costuri mari, capacitate limitată de înmagazinare a energiei, durată de viață relativ scurtă, materiale și procedee de producție poluante. Treptat, însă, încep să apară soluții la toate aceste inconveniente.

Tesla lucrează în prezent la dezvoltarea unor acumulatori revoluționari, a căror durată de exploatare ar putea fi de peste un secol! 

Pe măsură ce automobilele electrice devin din ce în ce mai populare și sunt din ce în ce mai numeroase pe piață, tehnologiile continuă să evolueze, în special pentru a oferi modele mai eficiente, cu autonomie mai mare și cu încărcare rapidă.

În paralel cu extinderea rețelelor de stații de reîncărcare, printre obiectivele majore ale constructorilor se numără și reducerea timpului petrecut pentru această operațiune. De asemenea, există și o altă provocare pentru ingineri: creșterea duratei de viață a bateriei. Deși se află într-o continuă creștere, aceasta este încă limitată. Scopul final este reducerea uzurii, astfel încât capacitatea acumulatorului să rămână aceeași de-a lungul timpului.

Se pare că o echipă de cercetători din Statele Unite este pe cale să găsească o soluție viabilă la această problemă. Jeff Dahn, un cunoscut om de știință a cărui notorietate se datorează cercetărilor efectuate asupra bateriilor litiu-ion, și care lucrează pentru Tesla Advanced Battery Research, împreună studenții săi a făcut o descoperire majoră.

De data aceasta descoperirea vizează longevitatea bateriei. Înlocuirea litiului, fierului și fosfatului, utilizate în mod obișnuit, cu nichel, mangan, cobalt și grafit pare să fie secretul pentru mărirea duratei de viață a acumulatorilor.

Astfel, noiile baterii dezvoltate de Jeff Dahn sunt capabile nu numai să conțină mai multă energie decât cele standard, dar pot rezista și la mult mai multe cicluri de reîncărcare.

Prin urmare, noii acumulatori ar putea avea o durată de viață de peste 100 de ani. Chiar dacă vom mai avea de așteptat până când îi vom vedea pe vehiculele de serie, rezultatele cercetărilor sunt cât se poate de promițătoare!

Distribuie acest articol!