Formula 1, Azerbaidjan: Victorie Verstappen, dublă Red Bull, dezastru Ferrari!
12.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

A opta rundă a stagiunii 2022 în Formula 1 s-a disputat pe circuitul stradat de la Baku – Marele Premiu al Azerbaidjanului. Calificările au constituit un nou duel Ferrari – Red Bull, dispută la care Mercedes și Lewis Hamilton au fost doar spectatori de la distanță.

Sâmbătă, Charles Leclerc (Ferrari) a fost cel mai rapid și a obținut un nou pole position, el fiind urmat pe prima linie a grilei de start de mexicanul Sergio Perez (Red Bull). Campionul mondial en-titre Max Verstappen (Red Bull) a fost al treilea, urmat de al doilea pilot de la Ferrari, Carlos Sainz jr.

Cu al șaptelea timp, Lewis Hamilton a avut din nou o evoluție sub așteptări în calificări. Mai tânărul său coechipier de la Mercedes, George Russell a fost mai rapid și a plecat în cursă de pe locul 5.

În cursă, Sergio Perez a avut un start excelent și s-a instalat în frunte încă din primul viraj, încercând apoi să se distanțeze.

Primul incident s-a consumat în turul 9 (din 51), când abandonul lui Sainz, din motive tehnice, a impus safety car virtual. Leclerc a profitat de situație, pentru a intra ceva mai devreme la schimbul de pneuri.

Cinci tururi mai târziu, Sergio Perez a fost atacat de coechipierul său Max Verstappen, iar ordinele de echipă au fost clare pentru mexican: fără luptă!

Apoi, ca dezastrul să fie total pentru Ferrari, în turul 20 Charles Leclerc s-a văzut nevoit să abandoneze din poziția de lider, trădat de motor. Astfel, celor de la Red Bull le-a fost deschisă calea spre o nouă dublă.

A cincea victorie din actualul sezon consolidează poziția lui Max Verstappen în fruntea ierarhiei piloților, la fel cum dubla Red Bull distanțează team-ul condus de Christian Horner în clasamentul constructorilor.

Constant, așa cum ne-a obișnuit deja, Geroge Russell a obținut un rezultat excelent, reușind să urce pe podium. La rândul său, Hamilton a contribuit din plin la salvarea onoarei Mercedes, terminând al patrulea.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 150 p., 2. Sergio Perez 129 p., 3. Charles Leclerc 116 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull 279 p., 2. Ferrari 199 p., 3. Mercedes 161 p.

Următoarea cursă este programată pe 19 iunie, în Canada, la Montreal.

Distribuie acest articol!