UE are un obiectiv ambițios: o stație de încărcare în medie la fiecare 60 de kilometri
17.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

Ofensiva electrificării la nivel continental presupune și dezvoltarea infrastructurii de încărcare. De altfel, la momentul actual rețeaua de stații de încărcare insuficient dezvoltată este în mod cert o verigă slabă în privința automobilelor electrice.

Însă Uniunea Europeană pare decisă să schimbe situația, prin stabilirea unor obiective clare pentru toate statele membre, cu scopul de a dubla numărul stațiilor de încărcare. Un proiect ambițios, dar binevenit!

Miniștrii Transporturilor din Europa au stabilit o foaie de parcurs, ce va trebui urmată în mod imperativ. Astfel, până în 2025, pe drumurile publice de pe Bătrânul Continent ar trebui să fie instalate, în medie, câte o stație de încărcare la fiecare 60 de kilometri.

Aceste stații ar trebui să permită încărcarea rapidă, deoarece puterea minimă a fost stabilită la 150 kW. Cinci ani mai târziu, adică din 2030, întreaga rețeaua ar trebui să acopere toate țările Uniunii Europene.

O altă măsură adoptată de miniștri vizează standardizarea terminalelor de reîncărcare. Scopul la nivel comunitar este de a implementa „interoperabilitatea totală” a stațiilor. Această compatibilitate începe cu sistemele de plată, care trebuie să devină accesibile tuturor șoferilor.

Pe termen mediu, măsura presupune că se va termina cu portofelele mereu pline cu tot felul de carduri de abonament. În cele din urmă, vehiculele electrice trebuie să se poată reîncărca la oricare terminal din rețea.

Toate aceste măsuri ar trebui să accelereze instalarea stațiilor de încărcare rapidă pe autostrăzile europene. Mai devreme sau mai târziu, ele vor fi instalate în toate țările europene, ceea ce va permite, în sfârșit, deplasări pe distanțe mari și „vacanțe electrice” în toată Europa, fără mari bătăi de cap.

Distribuie acest articol!