Formula 1, Canada: Verstappen - fără un rival pe măsură; Hamilton - din nou pe podium!
19.06.2022
        
Distribuie acest articol!   

A noua rundă a sezonului 2022 în Formula 1 s-a disputat în acest weekend, în Canada. A fost o cursă dominată de Max Verstappen.

Sâmbătă, condițiile meteo dificile au afectat sesiunea de calificări, mai ales în prima parte. În aceste condiții, rezultatele au fost oarecum surprinzătoare.

Alături de Max Verstappen (Red Bull Racing), care a plecat din pole position, pe prima linie a grilei de start s-a aflat veteranul Fernando Alonso (Alpine). Al treilea la start a fost Carlos Sainz (Ferrari), iar al patrulea, Lewis Hamilton (Mercedes).

Poate cea mai mare surpriză a calificărilor a fost prezența celor doi piloți Haas, Kevin Magnussen și Mick Schumacher, pe a treia linie a grilei de start. Din păcate pentru el, Charles Leclerc (Ferrari) a luat startul din spatele grilei, fiind penalizat astfel pentru o schimbare de motor dincolo de cota autorizată.

Verstappen a avut un start perfect și s-a distanțat constant, iar la scurt timp după start, Alonso a fost depășit de Sainz. Primul abandon a venit în turul 8, când Sergio Perez (Red Bull) a fost trădat de motor.

A fost momentul unui safety car virtual, care a dus la schimbarea liderului, deoarece Verstappen a ales să profite de moment pentru schimbul de pneuri. Carlos Sainz a încercat să se distanțeze cât mai mult, în timp ce Verstappen a început cursa de recuperare.

A urmat al doilea safety car virtual, cauzat de abandonul lui Mick Schumacher. A fost rândul lui Sainz să intre la schimbul de pneuri și, implicit, să piardă poziția de lider. S-a revenit astfel la ordinea de la start, în privința primilor trei.

Însă Alonso nu a reușit nici de această dată să stea prea mult în fața lui Sainz, pentru ca mai apoi să fie depășit și de Hamilton.

În tot acest timp, Charles Leclerc a reușit să remonteze spectaculos. Aflat pe poziția a 19-a la start, la mijlocul cursei monegascul încerca să intre în top 5.

A doua oprire la boxe a lui Verstappen l-a readus pe Sainz la șefia cursei. Campionul en titre a revenit însă în frunte, când ieșirea în decor a lui Tsunoda a determinat intrarea safety car-ului pe pistă, moment în care Sainz a decis să facă al doilea schimb de pneuri.

Cu 15 tururi înainte de final, Sainz a declanșat atacul, însă Verstappen a rezistat până la capăt și a bifat astfel al șaselea succes din 2022. O victorie muncită, chiar dacă olandezul nu a avut niciun moment un rival pe măsură! O performanță remarcabilă este și podiumul lui Hamilton, un rezultat care vine ca o gură de oxigen pentru britanic.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 175 p., 2. Sergio Perez 129 p., 3. Charles Leclerc 126 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull 304 p., 2. Ferrari 228 p., 3. Mercedes 188 p.

Următoarea cursă este programată pe 3 iulie, în Regatul Unit, la Silverstone.

Distribuie acest articol!