Primul Ferrari electric, așteptat în 2025
20.07.2022
        
Distribuie acest articol!   

Electrificarea se produce chiar și la Ferrari! Constructorul italian a anunțat lansarea, în viitorul pe termen mediu, a unui model 100% electric. Rămâne de văzut ce model va alege conducerea de la Maranello pentru această premieră.

Anunțul privind apariția unui model electric Ferrari în 2025 nu este nou. Președintele John Elkann a declarat că dorește să valorifice în acest sens cea de-a 75-a aniversare a mărcii și a explicat că „succesul Ferrari este legat de viziunea, pasiunea și determinarea unui singur om: Enzo Ferrari. Astăzi, punem bazele pentru a construi viitorul. Istoria noastră este și va rămâne legată de sporturile cu motor”.

Conducerea mărcii italiene confirmă că următorul motor electric va fi dezvoltat și produs intern, în noile facilități Ferrari din Maranello dedicate electromobilității. Patru furnizori diferiți vor fi selectați de Ferrari pentru proiectarea acumulatorilor. Ferrari se va ocupa și de dezvoltarea părții de software.

„Viitorul Ferrari electric va fi unic, exclusivist și capabil să dea emoții”, a afirmat Benedetto Vigna, director la Ferrari. Conform planului dezvăluit de conducerea mărcii, până în 2026 gama va fi constituită din 40% propulsie termică, 55% hibridă și 5% electrică. În total, Ferrari va lansa 15 modele noi până în 2026 și speră să obțină neutralitatea amprentei de carbon în 2030.

Rămâne de văzut care va fi primul Ferrari electric din gamă. Deocamdată, managementul este foarte discret în această privință.

Acum toate privirile sunt, evident, ațintite spre viitorul SUV al mărcii, Purosangue. În curând, Ferrari va prezenta pentru prima dată în istoria sa un SUV sport. În timp ce zvonurile vorbesc despre un V6, Ferrari se gândește tot mai serios la o versiune electrică. PuroSangue va fi comercializat din 2023, ceea ce ar lăsa timp pentru primele livrări, înainte de lansarea versiunii electrice.

Alte zvonuri susțin că Ferrari ar fi mai tentat să lanseze o sportivă 100% electrică, ca prim model cu energie verde. Constructorul ar folosi modelul SF90 Stradale ca bază pentru un model electric. Rămâne de văzut dacă Ferrari va reuși să conceapă o mașină electrică puternică, cu autonomie suficientă, pentru 2025.

Deși dorește să își dezvolte rapid oferta electrică în următorii ani, constructorul italian nu vrea să renunțe la motoarele termice. Acestea din urmă vor continua să reprezinte 95% din gamă și chiar dacă versiunea termică pură va deveni minoritară în comparație cu hibrizii, Ferrari nu concepe, pentru moment, să o abandoneze.

Mai mult, conducerea Ferrari s-a grăbit să solicite oficial amânarea datei de de interzicere a vânzării în Europa a automobilelor noi echipate cu motoare termice, ceea ce a dat naștere la „Amendamentul Ferrari”. Prin urmare, producătorul italian încă speră să își vândă modelele echipate cu motoare termice, în următorii ani. În fine, Ferrari are în plan și hidrogenul, o soluție care ar urma să intre în actualitate în jurul anului 2030.

Distribuie acest articol!