WRC, Ypres Rally Belgia: Ott Tänak, la a doua victorie consecutivă!
23.08.2022
        
Distribuie acest articol!   

Echipajul Hyundai format din Ott Tänak și Martin Järveoja s-a impus la finele săptămânii trecute, în Ypres Rally, a noua rundă din WRC 2022. A fost a treia victorie a estonienilor în acest sezon și a doua consecutivă, după trimuful din Finlanda.

Celebrele drumuri agricole din regiunea Flandra de Vest, care au găzduit pentru a doua oară o rundă WRC, și-au confirmat din plin reputația de a fi unele dintre cele mai solicitante teste pe asfalt din lumea raliurilor, cu schimbări frecvente de suprafață și o infimă marjă de eroare.

Hyundai a avut o evoluție bună în Belgia, cu numeroase victorii pe speciale, însă replica rivalilor de la Toyota nu a fost mai prejos, iar în final aceștia au ocupat celelalte două trepte ale podiumului. Elfyn Evans a terminat la doar cinci secunde în spatele câștigătorului, iar Esapekka Lappi s-a clasat pe locul trei, reușind al treilea podium din șase starturi și al doilea în tot atâtea săptămâni.

Începutul raliului a fost marcat de abandonul de vineri al liderului la zi din ierarhia piloților, Kalle Rovanperä. După o reconstrucție amplă a mașinii, regulamentul i-a permis tânărului finlandez să revină în cursă a doua zi, însă a fost o evoluție fără miză.

Evans a preluat conducerea când Rovanperä a renunțat, dar o pană lentă i-a compromis strategia în privința anvelopelor, la care s-a adăugat o penalizare de 10 secunde pentru o întârziere, care s-au tradus prin 13,7 secunde în spatele liderului, la finele zilei de vineri. A replicat și a continuat să reducă diferența față de Ott Tänak, inclusiv prin două speciale câștigate în ultima zi, dar pur și simplu timpul rămas până la final a fost prea scurt.

Clasament final 2022 Ypres Rally Belgium
1. O. Tänak / M. Järveoja (Hyundai i20 N Rally1) 2:25:38.9
2. E. Evans / S. Martin (Toyota GR Yaris Rally1) +5.0
3. E. Lappi / J. Ferm (Toyota GR Yaris Rally1) +1:41.6
4. O. Solberg / E. Edmondson (Hyundai i20 N Rally1) +3:28.5
5. T. Katsuta / A. Johnston (Toyota GR Yaris Rally1) +6:06.1
6. S. Lefebvre / A. Malfoy (Citroën C3 Rally2) +9:45.7
7. A. Mikkelsen / T. Eriksen (Škoda Fabia Evo) +10:03.8
8. Y. Rossel / V. Sarreaud (Citroën C3 Rally2) +10:54.8
9. C. Ingram / C. Drew (Škoda Fabia Evo) +11:20.8
10. N. Gryazin / K. Aleksandrov (Škoda Fabia Evo) +11:26.8

Clasament constructori: 1. Toyota Gazoo Racing 381 p., 2. Hyundai 293 p., 3. M-Sport Ford 188 p.

Clasament piloți: 1. K. Rovanperä 203 p., 2. O. Tänak 131 p., 3. E. Evans 116 p.

„Să câștigăm la Ypres este o mare surpriză pentru noi, așa cum a fost și în Finlanda. Nu ne așteptam să obținem victoria, dar este grozav să vedem rezultate atât de bune”.

Ott Tänak

Următoarea rundă din WRC se va disputa în Grecia, pe 8-11 septembrie 2022. Acropolis Rally revine în calendar după o pauză de opt ani și promite o provocare dură pentru mașini, anvelope și sportivi, prin traseele sale stâncoase și temperaturile ridicate.

Distribuie acest articol!