Formula 1, Abu Dhabi: Verstappen s-a impus în ultima cursă din 2022, Leclerc este vicecampion
20.11.2022
        
Distribuie acest articol!   

Ultima rundă a sezonului 2022 în Formula 1 s-a disputat în acest final de săptămână, la Abu Dhabi, pe Yas Marina Circuit. Cu cele două titluri supreme deja adjudecate, singurele mize importante au vizat ocupanții locurilor secunde, atât la piloți cât și la constructori.

Deznodământul în duelul piloților a fost cel mai așteptat, mai ales după ce, în urmă cu o săptămână, cei doi rivali, Sergio Perez și Charles Leclerc, au fost în mijlocul unor controverse, după ce au fost dezavantajați prin refuzul de a fi ajutați cu rocade pe pistă, de către coechipierul Max Verstappen, respectiv team-ul Ferrari.

Cursa de la Abu Dhabi a avut și o încărcătură emoțională aparte, prin faptul că a fost ultima la care a luat startul unul dintre iluștrii campioni ai acestui sport, Sebastian Vettel.

Germanul în vârstă de 35 de ani, care în acest sezon a concurat sub culorile Aston Martin, este cvadruplu campion mondial și deținător al unuia dintre cele mai impresionante palmaresuri din Marele Circ. Printre altele, a fost cel mai tânăr campion mondial din istoria Formulei 1 și este al treilea pilot din toate timpurile după numărul de victorii, 299.

Calificările au fost dominate de Red Bull, care, pentru a 25-a oară în istoria echipei, a ocupat prima linie a grilei, iar Verstappen a bifat al șaptelea pole în acest sezon și al 20-lea din carieră. Pe a doua linie au fost cei de la Ferrari, cu Charles Leclerc în fața lui Carlos Sainz, iar pe a treia Mercedes, cu Lewis Hamilton pe 5.

Max Verstappen a câștigat încă o dată de o manieră categorică, așa cum a făcut-o de multe ori în acest sezon. A fost a 15-a victorie de anul acesta și a 35-a din cariera olandezului.

Mult mai disputat a fost locul secund, care în final i-a revenit lui Leclerc, grație unei strategii mai inspirate, cu o singră oprire la boxe. Monegascul a devenit astfel vicecampion mondial, iar Ferrari s-a impus în fața celor de la Mercedes în lupta pentru locul al doilea la constructori.

Sergio Perez a completat podiumul, iar dintre detaliile notabile ale cursei mai merită reținut abandonul lui Hamilton, pe final, trădat de hidraulică, după ce a avut o evoluție foarte bună, precum și clasarea în puncte a lui Vettel, în cursa sa de retragere.

Clasamente finale 2022
Piloți: 1. Max Verstappen 454 p., 2. Charles Leclerc 308 p., 3. Sergio Perez 305 p.
Constructori: 1. Red Bull 759 p., 2. Ferrari 554 p., 3. Mercedes 515 p.

Sezonul 2023 va debuta pe 5 martie, în Bahrain.

Distribuie acest articol!