WRC, Croatia Rally. Evans, învingător într-un raliu marcat de tragica dispariție a lui Craig Breen
25.04.2023
        
Distribuie acest articol!   

Elfyn Evans a reaprins lupta pentru supremație în ierahia piloților, după victoria din Croația, obținută în weekend-ul trecut. Succesul său a fost înlesnit de ieșirea în decor a lui Thierry Neuville.

Raliul Croației, etapă în calendarul Campionatului Mondial de Raliuri WRC 2023, s-a disputat sub semnul tragediei petrecute la teste, în urma căreia pilotul pilotul irlandez Craig Breen (33 de ani), de la Hyundai, și-a pierdut viața.

Specialele disputate pe asfalt, în jurul Zagrebului, s-au dovedit a fi o autentică provocare, cu schimbări frecvente de suprafață de rulare, mult noroi și pietriș. Evans a reușit să găsească echilibrul între prudență și viteză.

Evans a preluat conducerea în Croația în urma abandonului Thierry Neuville, de sâmbătă dimineață. El a reușit să îl țină la distanță pe Ott Tänak, în timp ce Esapekka Lappi a salvat podiumul pentru Hyundai, în fața lui Rovanpera și Ogier.

Elfyn Evans și Scott Martin au dedicat victoria prietenului și colegului lor Craig Breen. Martin a fost copilot al lui Breen între 2014 și 2018, câștigând împreună primele lor podiumuri WRC.

Acest prim succes după victoria din Finlanda, în 2021, îl propulsează pe Evans de pe locul cinci până pe primul loc, la egalitate cu Sébastien Ogier. În ierarhia constructorilor, Toyota rămâne invincibilă. Mai mult, echipa niponă monopolizează Top 3 în clasamentul piloților.

Ca semn de solidaritate înaintea acestui eveniment, doar doi piloți per echipă au fost nominalizați ca eligibili pentru a obține puncte în campionatul producătorilor. Având în vedere rezultatele lui Rovanperä și Ogier, Toyota are acum un avans de 29 de puncte.

2023 Croatia Rally – clasament general
1 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h50m54.3s
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +27.0s
3 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58.6s
4 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m18.3s
5 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m28.0s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2m22.5s
7 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m22.6s
8 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +7m51.3s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +8m07.4s
10 Oliver Solberg/Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) +9m16.7s

Următoarea rundă, Raliul Portugaliei, este programată în perioada 11-14 mai, pe macadamul de la Matosinhos, aproape de Porto.

Distribuie acest articol!