La pomul lăudat... Impresii de la Formula 1, The Exhibition - Madrid, 2023
21.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

Prima expoziție având ca temă Formula 1, inițiată chiar de către organizatorii competiției, și-a deschis porțile anul acesta, în complexul expozițional IFEMA de la Madrid. Este vorba, așadar, despre prima expoziție ”oficială” din istoria celui mai puternic campionat mondial de automobilism. Din păcate, însă, la pomul lăudat nu trebuie mers cu așteptări prea mari.

Sloganul evenimentului ne îndeamnă să experimentăm trecutul, prezentul și viitorul Formulei 1. Trecutul l-am regăsit într-o oarecare măsură, însă departe, chiar foarte departe de așteptările unui fan cu vechi state de plată. Prezentul… este în ton cu ce se întâmplă pe circuite. Adică latura comercială își testează limitele. Cât despre viitor, singura certitudine la momentul actual este că acest business gigant va încerca să se extindă.

Să nu fim greșit înțeleși! Evenimentul este impecabil organizat, iar spațiile de expunere sunt fără cusur, amenajate la cele mai înalte standarde. În schimb, nu toate exponatele sunt la nivelul organizării.

De asemenea, consistența expoziției este în mare suferință. În timp ce display-urile video sunt omniprezente, vitrinele sunt sărăcăcioase, iar impresia generală în privința celor expuse este de minim posibil.

Sunt expuse doar câteva monoposturi, ce pot fi numărate pe degetele de la o mână, însă niciunul de vreo însemnătate aparte pentru istoria de peste șapte decenii a Formulei 1. Ar fi fost suficient ca fiecare dintre echipele actuale să fi expus una-două mașini, pentru ca suprafața de expunere să arate cu totul altfel!

Alături de subțirimea exponatelor, lipsa de autenticitate este un alt neajuns major al acestei expoziții. Acest aspect este de-a dreptul deranjant în zona în care este prezentată poziția pilotului la volan, de-a lungul timpului. Concepută ca o grilă de start ordonată cronologic, evoluția în timp a poziției pilotului este exemplificată cu manechine echipate în combinezoane din epocile respective. Doar că, în mod surprinzător pentru un eveniment cu pretenții, costumele piloților sunt… replici. Iar în cazul primilor ani ai Marelui Circ, sunt de-a dreptul falsuri vizibile de la mare distanță!

În schimb așteptați-vă la incursiuni interesante prin statisticile Formulei 1 ”all time”, la o serie de disecții ale tehnologiei folosite de-a lungul timpului și mai ales la o serie de imagini și montaje video ce pun în valoare istoria acestui campionat și reamintesc fanilor numele celor care s-au acoperit de glorie.

De departe, cel mai de impact exponat este celula de securitate a monopostului Haas pilotat de Romain Grosjean, care a supraviețuit teribilului accident din 2020. Aflată într-un imens cub de sticlă și cu filmul accidentului rulând pe un monitor din apropiere, oferă vizitatorilor o experiență de-a dreptul terifiantă.

Cum spuneam la început, nu vă setați așteptările prea sus! Evenimentul este impecabil ca organizare, însă nu tocmai consistent. Expoziția este găzduită de complexul expozițional IFEMA Madrid, așa că dacă sunteți prin zonă până până pe 16 iulie 2023, nu ratați ocazia! Însă un drum special la Madrid pentru a vizita această expoziție este justificat poate doar pentru fanii înrăiți ai Formulei 1.

Distribuie acest articol!