Formula 1, Monaco GP. Victorie pentru Verstappen și podium surprinzător pentru Ocon
28.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

După o pauză de trei săptămâni, cauzată de anularea cursei de la Imola, în urma inundațiilor din regiunea Emilia Romagna, Formula 1 a avut programat în acest weekend Grand Prix-ul de la Monte Carlo.

Campionul en titre Max Verstappen (Red Bull) a obținut primul său pole position la Monaco. Calificările au avut câteva clasări oarecum surprinzătoare, însă tipice pentru o cursă derulată pe un circuit stradal ca cel din Monte Carlo.

Astfel, Esteban Ocon (Alpine) a plecat al treilea, avantajat și de penalizarea lui Charles Leclerc (Ferrari) cu trei locuri pe grilă, pentru că l-a blocat pe Lando Norris (McLaren), în calificări.

În schimb, prezența veteranului Carlos Sainz pe prima linie a grilei, alături de Verstappen, nu a mai reprezentat o surpriză pentru nimeni, ci doar a reconfirmat saltul consistent pe care Aston Martin l-a reușit în actualul sezon.

Cursa s-a derulat fără incidente, cu Verstappen permanent în prima poziție și cu Alonso al doilea, însă fără ca ibericul să amenințe în mod real supremația liderului la zi. Astfel, Verstappen a contabilizat, fără mari emoții, victoria cu numărul 39.

Scenariul s-a animat la intrarea în ultima treime a cursei, din cauza ploii. Deși s-au comis nenumărate erori, cursa nu a fost afectată și, contrar așteptărilor, nu a fost niciun incident care să impună apariția safety car-ului.

Din păcate, evoluțiile excelente ale lui Verstappen și Alonso nu au fost dublate de replici pe măsură ale coechipierilor. Sergio Perez a avut un weekend de coșmar, cu greșeli care au început încă de la calificări, în timp ce Lance Stroll a fost mult prea departe de Alonso și a greșit ca un începător pe ploaie.

În schimb, Esteban Ocon a avut o evoluție excelentă și, ajutat de un monopost surprinzător de bine adaptat la pista monegască, a obținut un nesperat podium pentru Alpine.

Clasament piloți: 1. M. Verstappen 144 p., 2. S. Perez 105 p., 3. F. Alonso 93 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 249 p., 2. Aston Martin Mercedes 120 p., 3. Mercedes 119 p.

Următoarea rundă este programată în Spania, pe 4 iunie, la Barcelona.

Distribuie acest articol!