Care este durata de viață a motorului, la un automobil electric?
12.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Automobilele electrice sunt în prezent subiect pentru nenumărate întrebări pe care potențialii cumpărători și le pun. Printre acestea, și cele legate de longevitate.

De regulă, în acestă privință atenția este concentrată pe baterie. Dar cum rămâne cu motorul electric în sine?

Când vorbim despre motoarele termice, ne referim la mai mult de un secol de istorie și experiență. În ceea ce privește propulsia electrică, lucrurile stau altfel.

Desigur că un motor termic, la fel ca unul electric, poate avea un defect de fabricație sau un viciu ascuns. Dar, în general, o astfel de defecțiune este dezvăluită destul de repede și va fi acoperită de garanție.

În general, simplitatea tehnică, asamblarea simplificată și numărul mai mic al pieselor în mișcare, comparativ cu cel de la un motor termic, fac ca grijile să fie mai puține.

Dacă analizăm istoricul utilizării motoarelor electrice în industrie, la aparatele electrocasnice, indiferent de mărimea și puterea lor, concluzia este clară: fiabilitatea lor este formidabilă. Cine și-a înlocuit deja aspiratorul, frigiderul sau chiar aparatul de ras, pentru o problemă a motorului electric în sine?  De cele mai multe ori perifericele, cablajul, conectorii sau bateria cauzează problemele.

În privința automobilelor, este general acceptat că un motor electric poate parcurge în medie un milion de kilometri. La o utilizare medie de 20.000 de kilometri pe an, aceasta ar corespunde unei durate de viață de 50 de ani. Puține motoare termice pot pretinde o astfel de longevitate, știut fiind faptul că o defecțiune majoră apare în medie la 300.000 de kilometri.

Așadar, longevitatea motorului electric nu este o problemă în sine. În concluzie, durata de exploatare a unei mașini electrice este dată de durata de viață a bateriei, nu de cea a motorului.

Cei mai pesimiști vorbesc despre o durată de viață de 15 ani. Dar, de fapt, producătorii garantează motorul electric pentru aceeași durată ca și bateria, adică în medie 8 ani și 160.000 km.

Bateria este, de fapt, punctul slab al mașinilor electrice, nu motorul. Acesta din urmă poate fi considerat indestructibil și poate parcurge până la un milion de kilometri fără efort. Printre preocupările proprietarilor de mașini electrice nu se regăsește niciodată motorul, ci doar bateria, apoi încărcătorul, prizele de încărcare, invertorul sau electronica de putere.

Așadar, în calitate de proprietar (actual sau viitor) al unei mașini electrice, motorul și fiabilitatea acestuia nu ar trebui să vă îngrijoreze deloc!

Distribuie acest articol!