Încărcarea automobilelor electrice va fi simplificată și transparentă, la nivel european
25.06.2023
        
Distribuie acest articol!   

Cu toate că, la nivel european, electromobilitatea este puternic impulsionată, încărcarea automobilelor electrice la stațiile publice nu este tocmai ușoară. Nu este întotdeauna simplu să găsești o stație de încărcare, ca să nu mai vorbim de metoda de plată a energiei electrice, care variază de la o stație la alta.

Prin urmare, pentru cei neinițiați sau pentru un șofer începător de vehicul electric, reîncărcarea mașinii se poate transforma rapid într-o serioasă durere de cap.

În încercarea de a simplifica acest proces, Uniunea Europeană intenționează să impună o standardizare. Sunt vizate atât modul de aplicare a prețurilor, cât și mijloacele de plată.

Prețurile variază de la ieftin la foarte scump, în funcție de terminalele de reîncărcare și de puterea electrică disponibilă. De asemenea, mijloace de plată diferă mult în funcție de operatori – plata la minut, la încărcare sau în funcție de putere sau abonamente samd.

Pentru a simplifica utilizarea stațiilor de încărcare, Uniunea Europeană, prin regulamentul AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) intenționează să introducă o standardizare pentru modul de afișare a prețurilor, cât și pentru mijloacele de plată, în special prin generalizarea plății cu cardul bancar.

„În acest sens sunt luate drept model binecunoscutele totemuri aflate la intrarea în benzinării, pe care sunt afișate prețurile. Noile reglementări europene vor aduce astfel transparență pentru consumatorul final.

Toate stațiile de încărcare de peste 50 de kw vor trebui să accepte plata cu cardul bancar și, de asemenea, să măsoare cantitatea de energie furnizată pe kw și nu pe minut.

Noul regulament este încă în discuție, dar ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor. El va permite șoferilor de vehicule electrice să aibă o imagine mult mai clară asupra costului realimentării cu energie.

Distribuie acest articol!