Formula 1, Las Vegas. Max câștigă show-ul american
19.11.2023
        
Distribuie acest articol!   

Sezonul 2023 în Formula 1 se apropie cu pași repezi de final, în acest weekend fiind programată cursa de la Las Vegas, penultima din actuala stagiune. A fost prima cursă organizată în celebrul „oraș al păcatelor” după o pauză de 41 de ani.

Anterior, aici s-au mai disputat două curse de Formula 1, rundele finale din sezoanele 1981 și 1982, câștigate de Alan Jones (Williams), respectiv Michele Alboreto (Tyrrell).

Wekeendul de cursă a debutat cu stângul, prima sesiune de antrenamente libere fiind oprită după doar zece minute. Cauza: un capac de canalizare de pe pistă, lovit de Sainz cu peste 300 km/h.

Incidentul a avariat serios mașina și a impus inclusiv schimbarea bateriei. A fost a treia schimbare în actualul sezon, ceea ce l-a costat pe spaniol retrogradarea cu 10 locuri pe grilă.

Monoposturile Ferrari au fost cele mai rapide în calificări, Charles Leclerc reușind un nou pole, în timp ce Carlos Sainz Jr. , penalizat, cum spuneam, a fost nevoit să ia stratul de pe locul 12. Surprizele neplăcute din calificări au fost furnizate de piloții McLaren, ambii eliminați încă din Q1, dar și de Lewis Hamilton (Mercedes) și Sergio Perez (RedBull), eliminați în Q2.

De retrogradarea lui Sainz au profitat Max Verstappen (RedBull) și George Russell (Mercedes), care au plecat în cursă de pe poziția a doua, respectiv a treia.

Conform așteptărilor, duelul pentru supremație în cursă s-a dat între Leclerc și Vertsappen. Campionul s-a instalat la conducere încă din primul viraj, chiar dacă maniera în care a făcut-o l-a costat o penalizare cu cinci secunde.

În cele din urmă, se părea că Red Bull își va adjudeca o nouă dublă, însă pe final a fost rândul lui Leclerc să forțeze, reușind să ”fure” de la Perez poziția a doua pe podium, chiar pe ultimul viraj înainte de finish.

Chiar dacă a început cu un incident neverosimil și s-a derulat într-un stil de show tipic pentru Las Vegas, dar departe de tradiția F1, cursa din Nevada a oferit un spectacol consistent pe pistă.

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 549 p., 2. Sergio Perez 273 p., 3. Lewis Hamilton 232 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull 822 p., 2. Mercedes 392 p., 3. Ferrari 388 p.

Următoarea cursă, ultima din acest sezon, este programată pe 26 noiembrie, în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi.

Distribuie acest articol!