Tesla a încheiat încă un an excelent
07.01.2024
        
Distribuie acest articol!   

Cu 1.845.985 unități produse și 1.808.581 unități livrate la nivel mondial, Tesla a avut un an 2023 excelent, cu rezultate peste așteptările analiștilor. În proporție covârșitoare, succesul se datorează modelelor entry level, Model 3 și Model Y, care au cumulat 1.775.159 de unități produse, respectiv 1.739.707 unități livrate.

Rezultatele sunt sub așteptările inițiale ale companiei, care a avut un obiectiv inițial pentru 2023 de două milioane de vehicule.

Totuși, față de 2022, când a livrat 1,31 de milioane și a produs 1,37 milioane de automobile electrice, Tesla a avut anul trecut o creștere cu 38% a livrărilor, respectiv de 35% a producţiei.

Deși nu sunt detaliate cifrele în funcţie de model, este evident că Model 3 şi Model Y sunt modelele de volum de la Tesla. De altfel, Tesla are cele mai mari așteptări de la aceste două modele, lucru confirmat recent de CEO-ul Tesla, Elon Musk, care vede în Model Y, într-un viitor nu prea îndepărtat, cel mai vândut automobil la nivel mondial, atât ca venituri, cât și şi ca volume.

În ultima parte a anului 2023, Tesla s-a remarcat pe piața europeană prin reducerea prețurilor și lansarea versiunii facelift de la Model 3. Revizuirea prețurilor are printre motive și presiunea pe care constructorul american începe să o simtă din partea concurenței.

Apropo de concurență, cel mai puternic rival la nivel mondial este gigantul chinez BYD, care anul trecut a vândut 1,8 milioane de automobile full electrice (BEV), plus încă 1,4 milioane de hibride plug-in (PHEV). Încă din 2022 BYT deține titlul neoficial de cel mai mare producător mondial de automobile electrificate (EV).

Este de așteptat ca trendul pozitiv să continue și în 2024, însă probabil nu în ritmul de până acum. Compania și-a anunțat intenția de a construi o nouă fabrică, în Nuevo León, Mexic. Aceasta se va alătura marilor unităților productive existente, două în SUA, una în China și una în Germania.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!