Bateria solidă este cea mai așteptată inovație pentru mașinile electrice
14.02.2024
        
Distribuie acest articol!   

Pentru o creștere consistentă a cotei de piață, mașinile electrice au nevoie să demonteze o serie de temeri ale clienților, inclusiv din punct de vedere al autonomiei. În acest sens, specialiștii lucrează din greu la îmbunătățirea bateriilor. Una dintre cele mai așteptate soluții este bateria cu stare solidă.

În primul rând, să vedem prin ce se diferențiază o baterie cu stare solidă.

Bateria ”solid state” utilizează același proces ca o baterie normală. Singura diferență este că, spre deosebire de o baterie normală, cea solidă înlocuiește electrolitul lichid cu unul solid. Această diferență oferă mai multe avantaje importante, de unde și statutul de cea mai așteptată soluție pentru mașina electrică.

În primul rând, bateria solidă este mai eficientă decât cea tradițională. Densitatea sa de energie este de 2,5 ori mai mare decât ceea ce știm în prezent. Durata sa de viață este, de asemenea, mai lungă, ceea ce îmbunătățește impactul asupra mediului.

De asemenea, poate oferi o autonomie de aproape 1.000 de kilometri, iar timpul de încărcare este drastic redus în comparație cu bateriile convenționale. Adică de 4-6 ori mai rapid decât în ​​prezent.

Nu în ultimul rând, greutatea unei astfel de baterii este mult mai redusă. Ceea ce permite economisirea de energie, dar și de materii prime.

Deocamdată nicio mașină electrică nu este echipată cu această tehnologie, care se află încă în stadiul de dezvoltare. Compania cea mai avansată din acest punct de vedere este NIO. Producătorul chinez a prezentat o baterie ”semisolidă”, ceea ce nu este chiar același lucru, de 150 kWh, cu o autonomie de 1.000 de kilometri.

Unii constructori, precum Toyota sau Nissan, și-au propus să echipeze modelele electrice cu baterie solidă începând din 2028, în timp ce Stellantis și Volkswagen vizează același lucru începând din 2026.

În schimb, alții au decis să ignore această tehnologie. Este cazul Tesla, dar și al Mercedes. Acesta din urmă se concentrează pe noua generație de baterii litiu-ion, domeniu în care au înregistrat progrese „neașteptate”.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!