Cele mai vândute automobile electrice din Europa, în prima jumătate a anului 2024, sunt ”made in China”!
17.08.2024
        
Distribuie acest articol!   

Statisticile înmatriculărilor de automobile noi pentru 28 de țări europene, în primul semestru din 2024, arată o creștere cu doar 4,4%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de la 6.559.213 la 6.847.842 unități. În acest context, este remarcabilă creșterea de 26% a înmatriculărilor de mașini electrice aparținând unor mărci chineze, care au totalizat 70.000 de unități în această perioadă.

Sunt nu mai puțin de trei modele de fabricație chinezească printre cele mai bine vândute vehicule electrice noi din Europa, deși în mod „oficial” (ne referim aici la originea brandurilor respective), ele sunt americane, engleze sau suedeze.

Se știe deja că vânzările de mașini electrice noi nu au progresat prea mult în Europa, în prima jumătate a anului 2024. Însă în ciuda cifrelor catastrofale din țări precum Germania, evoluția acestora a rămas pozitivă, cu o creștere de 2%, conform datelor JATO pe o piață generală în creștere cu 4%.

Desigur, vânzările Tesla nu au mai avut creșterea spectaculoasă din anii precedenți. Chiar și așa, cele două modele compacte ale producătorului american, Model Y și Model 3, păstrează primele două locuri în clasamentul celor mai vândute modele 100% electrice (BEV) din Europa.

În timp ce SUV-ul a înregistrat o scădere cu 20%, sedanul a avut o creștere cu 37%. O evoluție logică, având în vedere că acesta din urmă a primit un facelift la sfârșitul anului trecut.

De remarcat că trei din primele patru clasate în topul BEV sunt automobile fabricate integral în China. Este vorba de Tesla Model 3, Volvo EX30 și MG4.

Cele trei modele de mai sus sunt depășite doar de Tesla Model Y, ale cărui unități destinate pieței europene sunt fabricate în Germania. De altfel Tesla și-a propulsat ambele modele electrice în fața modelelor electrice ale liderului continental, Volkswagen.

Per ansamblu, producătorii chinezi au avut un prim semestru foarte bun. Geely Group – proprietarul Volvo, Polestar și Lotus – și-a crescut înmatriculările BEV cu 2%, depășind Hyundai-Kia, Mercedes și Renault Group. O performanță datorată în principal lui Volvo EX30, care este al treilea cel mai bine vândut automobil electric din Europa.

La rândul său, gigantul BYD a înmatriculat 17.000 de mașini electrice, cu 14.000 mai multe decât în prima jumătate din 2023. Practic, BYD a vândut mai bine decât Nissan, Smart, Toyota, Polestar, Citroen, Dacia, Ford, Mini, Porsche sau Mazda. Astfel, BYD este acum al 16-lea cel mai bine vândut brand BEV din Europa și al doilea brand chinez, după MG, care a ocupat locul 8 în clasamentul BEV.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!