Electronica reprezinta 40 la suta din pretul unui automobil
13.06.2010
        
Distribuie acest articol!   

Din ce in ce mai multa si mai sofisticata, electronica de la bordul automoblelor are o pondere importanta in pretul acestora. Sistemele inteligente de asistenta, control si gestiune sunt, practic, omniprezente, iar modelele hibride sau electrice nu fac decat sa le sporeasca importanta.

Conform unui studiu efectuat in 2005, de CAR (Center for Automotive Research), se prognoza ca electronica va reprezenta, in 2010, circa 40% din pretul unui automobil. O cifra confirmata acum de IMB, care a furnizat si alte statistici ce ilustreaza foarte sugestiv evolutia in timp. Astfel, in 1990, sistemele electronice reprezentau doar 16% din pretul unui automobil, iar in 2001 ajunsese deja la 25%.

Studiul IBM mai remarca o serie de aspecte importante, legate de evolutia preturilor in electronica auto. Pe masura ce unele sisteme sunt generalizate (ABS, ESP, etc.), costurile acestora scad. Pe de alta parte, si in acest domeniu aliantele pot determina scaderi importante ale costurilor de cercetare si dezvoltare. In ceea ce-i priveste pe producatori, bugetele astfel economisite pot fi redirectionate spre dezvoltarea unor tehnologii noi, precum solutiile de reducere a consumului.

Distribuie acest articol!