Spark electric, vedeta Chevrolet la Geneva
15.02.2013
        
Distribuie acest articol!   

Dupa dezvaluirea autovehiculului electric Spark in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles, de anul trecut, noul model de mici dimensiuni al marcii Chevrolet, propulsat de baterie, va fi prezentat publicului european in premiera, in cadrul editiei din acest an a Salonului de la Geneva. Pietele europene in care versiunea electrica a modelului Spark va fi comercializata incepand cu 2014, vor fi anuntate ulterior.

Se preconizeaza ca autovehiculul electric Chevrolet Spark va stabili noi standarde de performanta pentru autovehiculele electrice de oras, fiind propulsat de cel mai avansat sistem electric proiectat pana acum de General Motors. 

Timpul de accelerare comparabil cu cel al autovehiculelor sport si cuplul instantaneu de 542 Nm transforma autovehiculul electric Spark intr-un model de mici dimensiuni cu dinamica de conducere placuta. In centrul sistemului de propulsie al autovehiculului electric Spark se afla motorul electric cu magneti permanenti, proiectat de GM. Acesta dezvolta o putere de peste 130 CP, asigurand accelerarea de la 0 la 100 km/ora in mai putin de 8,5 secunde.

Autovehiculul electric Spark va fi echipat cu o baterie litiu-ion de peste 20 kWh, ce functioneaza cu ajutorul unui sistem activ de racire si incalzire pe baza de lichid. Datorita tehnologiei sofisticate a bateriei, se estimeaza ca autovehiculul electric Spark va asigura una dintre cele mai bune autonomii electrice din clasa sa. Bateria a fost proiectata astfel incat sa permita atat incarcarea obisnuita la o sursa de curent alternativ (c.a.), cat si incarcarea rapida la o sursa de curent continuu (c.c.). 

Incarcarea rapida la o sursa de curent continuu va permite incarcarea a 80% din capacitatea bateriei in aproximativ 20 de minute. In plus, bateria suporta mai multe incarcari rapide la curent continuu pe zi. Incarcarea la o sursa de c.a. dureaza intre 6 si 8 ore, la o priza de 230 V. Este disponibil standard un set de cabluri de alimentare.

Autovehiculul electric Spark are un design expresiv si modern. Printre cele mai importante aspecte ale interiorului sau elegant se numara un grup de instrumente pe coloana de directie, ce include unul dintre cele doua ecrane color LCD de 7 inch. Celalalt ecran este amplasat in consola centrala si asigura interfata cu sistemul infotainment, comenzile pentru sistemul de climatizare si datele referitoare la eficienta energetica.

Distribuie acest articol!