Oficial: noile BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe
12.12.2013
        
Distribuie acest articol!   

Lansarea noilor BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe inseamna prezentarea de catre BMW M GmbH a unei noi interpretari a automobilelor sport de inalta performanta – si transferul filosofiei BMW M spre cea de-a cincea generatie M3. A patra generatie BMW M3 Coupe a fost produsa in peste 40.000 de unitati, iar BMW M4 Coupe este pregatit sa continue aceasta poveste de succes. Simbolul "M4" face referire la noua gama care furnizeaza baza pentru noul model M – si, in premiera, versiunea Coupe va fi lansata o data cu varianta cu patru usi. Conform logicii, aceasta din urma va fi botezata BMW M3 Sedan.

Noul model urmeaza sa fie prezentat la Salonul Auto de la Detroit in luna ianuarie 2014 si va avea debutul pe pietele din intreaga lume la jumatatea anului viitor.

"Patru generatii BMW M3 au combinat genele din motorsport cu posibilitatea de utilizare cotidiana intr-un concept general plin de emotie", a explicat Friedrich Nitschke, presedintele BMW M GmbH. "BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe reprezinta un angajament continuu fata de aceasta filosofie. Motorul este punctul central al fiecarui model M, iar noul propulsor turbo cu sase cilindri, care se afla in echiparea celor doua automobile, combina calitatile unui motor aspirat de inalta turatie cu punctele forte ale tehnologiei de turbocompresie. Conceptul designului ultrausor a realizat o reducere a masei cu aproximativ 80 de kilograme fata de precedentul M3. BMW M3 si BMW M4 transfera tehnologia specifica motorsportului de pe circuit pe sosea, iar miile de tururi efectuate pe legendara bucla Nordschleife de la Nurburgring – cel mai dificil circuit de curse din lume – au pregatit noile modele pentru aceasta tranzitie. Activitatea de dezvoltare, alimentata de meticulozitate si pasiune, a sustinut crearea celor doua automobile sport de inalta performanta care stabilesc noi standarde in ceea ce priveste conceptul general, precizia si agilitatea".

Dezvoltat special pentru noile BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe, motorul de turatie inalta, cu sase cilindri dispusi in linie si tehnologie M TwinPower Turbo, produce o putere maxima de 431 CP. Cuplul maxim de 550 Nm este disponibil pe o plaja larga de turatii si depaseste performantele precedentului BMW M3 cu aproximativ 40%. In plus, motorul a inregistrat o reducere a consumului de combustibil si a emisiilor cu aproape 25%. Atat BMW M3 Sedan, cat si BMW M4 Coupe realizeaza sprintul de la 0 la 100 km/h in 4,1 secunde folosindu-se de transmisia optionala M cu dublu ambreiaj, cu sapte trepte (4,3 secunde pentru cutia manuala).

Pentru a maximiza calitatile dinamice si pentru a asigura o eficienta excelenta s-a reusit o reducere a masei cu aproape 80 de kilograme in comparatie cu modelul anterior cu aceeasi echipare. De exemplu, BMW M4 Coupe are o masa proprie de 1.497 de kilograme, gratie utilizarii riguroase a masurilor de design ultrausor inteligent. Acestea includ utilizarea masiva a materialelor ultrausoare, precum plastic ranforsat cu fibra de carbon (CFRP) si aluminiu, pentru o serie de componente ale sasiului si caroseriei. Astfel, ambele modele sunt echipate cu acoperis din carbon.

Unul din obiectivele principale in dezvoltarea BMW M3 Sedan si BMW M4 Coupe a fost asigurarea faptului ca noile automobile ofera calitati impresionate pe circuit. Prin urmare, prezenta sistemului de racire in specificatie de curse face ca temperatura optima pentru motor, turbocompresoare si transmisie este mentinuta in orice moment.

Pentru a accentua caracterul sportiv al celor doua modele in ceea ce priveste compozitia tehnica si ajustarile de finete ale masinilor, inginerii au colaborat indeaproape cu pilotii oficiali BMW Motorsport de-a lungul fazei de dezvoltare. De exemplu, pilotii DTM Bruno Spengler si Timo Glock au luat parte la teste extinse si la activitatea de setare derulate pe bucla Nordschleife de la Nurburgring.

Distribuie acest articol!