Opel ADAM ROCKS - un mini-crossover decapotabil
19.02.2014
        
Distribuie acest articol!   

Modern si dur, robust si original: ADAM ROCKS combina bucuria conducerii sub cerul liber cu placerea de a fi la bordul unui mini-crossover amator de aventura. Avand premiera mondiala la Salonul Auto de la Geneva, ADAM ROCKS este cel mai nou membru al familiei ADAM. Venind in plus fata de modelele ADAM JAM, ADAM GLAM si ADAM SLAM, acesta va extinde si mai mult posibilitatile de personalizare aproape nelimitate ale ADAM si ii va consolida pozitia de campion al personalizarii in randul automobilelor. Prezentat ca si concept la Geneva abia acum 12 luni, ADAM ROCKS a primit reactii atat de entuziaste incat noua echipa de conducere a companiei a luat rapid decizia de a-l utiliza si de a anunta productia sa la editia din acest an a salonului. ADAM ROCKS va fi lansat pe piata incepand din vara.

Cel mai recent model din gama Opel de oras orientata spre lifestyle este un autovehicul lung de 3,74 metri cu o pasiune imensa pentru viata – atat in oras, cat si in afara acestuia. Prevazut standard cu un acoperis textil Swing Top retractabil, cu actionare electrica, armaturi de protectie specifice ale caroseriei si o garda la sol mai ridicata cu 15 mm, ADAM ROCKS deschide o noua nisa pe piata auto; este primul crossover urban cu trei usi si dimensiuni mici, cu o lungime mai mica de 4 metri. Pentru a da o nota mai individuala habitaclului, proiectantii Opel au dezvoltat noi elemente de design, decorative si tapiterii ale scaunelor intalnite exclusiv la modelul ADAM ROCKS. Pe langa numeroasele inovatii care sporesc nivelul de confort si siguranta din dotarea gamei ADAM – precum sistemul de asistare la parcare care parcheaza autovehiculul automat, fara ca soferul sa fie nevoit sa manevreze volanul – modelul ROCKS este echipat cu noua generatie a sistemului infotainment IntelliLink dezvoltat de Opel. Acesta permite integrarea perfecta in autovehicul a functiilor smartphone cu Android si Apple iOS, facand din modelul ADAM ROCKS cel mai bine conectat autovehicul de dimensiuni mici disponibil la un pret foarte accesibil.

ROCKS are un nou design atletic, prezentand in acelasi timp, in premiera pentru gama Opel, o noua generatie de sisteme de propulsie. Acesta va fi echipat cu noul motor turbo 1.0 ECOTEC cu 3 cilindri si injectie directa dezvoltat de Opel. Aceasta unitate de mici dimensiuni si inalta tehnologie stabileste noi standarde in materie de rafinament in clasa motoarelor cu 3 cilindri, dezvoltand o putere de pana la 115 CP si generand un cuplu impresionant de 166 Nm la turatii reduse. Motorul turbo 1.0 ECOTEC cu sistem de injectie directa se caracterizeaza printr-un consum de carburant deosebit de mic, de numai 4,3 l/100 km si functioneaza impreuna cu o noua transmisie manuala cu sase trepte de viteza, compacta si deosebit de eficienta, care permite schimbarea rapida si uniforma a vitezelor.

Inspirat din realizarile agililor practicanti de „parkour”, care folosesc peisajul urban pentru a-si pune in practica schemele, noul ADAM ROCKS deschide o noua nisa – un spatiu in segmentul autovehiculelor de mici dimensiuni destinat autovehiculelor crossover mini cu trei usi pentru traficul urban. Pana acum, cel mai compact model comparabil este cu circa 40 cm mai lung. Aspectul robust, postura mai inalta si proportiile puternice, precum si acoperisul textil Swing Top pentru o experienta unica a conducerii in aer liber ii vor atrage cu siguranta pe cei care isi doresc libertate pe soselele orasului si dincolo de peisajul urban. 

Un rol important pentru postura indrazneata a modeleului ADAM ROCKS este garda la sol cu 15 mm mai ridicata, care ii confera autovehiculului un aspect mai lat, mai puternic. Unele parti ale sasiului au fost modificate sau adaptate – inclusiv amortizoarele, arcurile, geometria suspensiei spate si sistemul de directie cu reactii rapide. Postura mai ridicata si mai lata este egalata de o gama de jante din aliaj standard de 17 inch si optionale de 18 inch. Acestea pot fi personalizate suplimentar cu noile cleme cu design „Wild” si culori diferite, speciale pentru modelul ROCKS.

Armaturile de protectie in culoarea antracit inconjoara modelul ADAM ROCKS, conferindu-i un aspect puternic, atletic. Grila trapezoidala a radiatorului, cu o bara centrala cromata specifica, este integrata in protectia frontala a caroseriei, in timp ce elementele cromat-satinate contrastante, in forma de bumerang, incadreaza carcasele proiectoarelor de ceata/semnalizatoarelor de directie si luminile de marsarier/ceata din spate. Dotarea standard mai include un spoiler de acoperis in partea din spate si lumini diurne cu tehnologie LED. Scuturile de protectie argintii din fata si din spate si teava de esapament cromata indrazneata desavarsesc designul exterior.

ROCKS combina individualitatea robusta cu placerea de a conduce in aer liber. Cu acoperisul textil standard Swing Top cerul liber este la dispozitie. Acesta este actionat electric prin intermediul unui buton amplasat in partea din fata a capitonajului plafonului si se pliaza usor in montantii C in numai 5 secunde. Oferind acces rapid la cerul liber, acest sistem elegant nu afecteaza in nici un fel rigiditatea caroseriei sau functionalitatea autovehiculului: portbagajul poate fi deschis complet ca in cazul unui model hatchback, volumul de incarcare ramanand neschimbat.

Intregul modul al acoperisului asigura o izolare fonica optima a habitaclului, iar materialul textil rezistent, cu trei straturi, are un strat central de neopren pentru o impermeabilitate si o durabilitate exceptionale. Acoperisul Swing Top este disponibil in trei culori exterioare – negru, maro inchis (Sweet Coffee) sau maro pal (Light Oak) – combinate cu diferitele culori ale acoperisului modelului ROCKS.

Nu numai motorul de ultima generatie reprezinta o premiera in dotarea modelului ADAM ROCKS, ci si transmisia de ultima generatie. Ambele versiuni ale motorului turbo 1.0 ECOTEC cu sistem de injectie directa sunt combinate cu o noua transmisie manuala cu 6 trepte de viteze si un design compact. In faza de dezvoltare a acesteia s-a pus accentul pe sporirea eficientei (datorita frecarii reduse) si pe schimbarea lina a treptelor: vitezele pot fi schimbate in mod confortabil, rapid, precis si uniform.

Dupa prezentarea sa in premiera la Salonul Auto de la Geneva, ADAM ROCKS va fi pus in vanzare la inceputul verii, cand pretul acestuia va deveni public. Productia va incepe in luna august 2014, la Eisenach, in Germania.

Distribuie acest articol!