Cel mai puternic BMW M5: 600 CP, la 30 de ani
08.05.2014
        
Distribuie acest articol!   

Pentru a marca a 30-a aniversare BMW M5 – fondatorul segmentului sedanurilor business de inalta performanta -, BMW lanseaza o editie speciala exclusiva a actualului model. BMW M5 "30 Jahre M5" (30 de ani M5) va fi produs intr-o serie limitata de 300 de unitati si se distinge prin performante crescute. Cu o putere maxima de 441 kW/600 CP si un varf al cuplului de 700 Nm, noul model special (consum mediu mixt: 9,9 l/100 km; emisii CO2 mixte: 231 g/km) este nu numai cel mai puternic BMW M5 iesit vreodata din productia de serie sub tutela BMW M GmbH, ci si cel mai puternic automobil din istoria marcii. "30 Jahre M5" sprinteaza de la 0 la 100 km/h in doar 3,9 secunde. Datorita aspectului exclusivist, inspirat de BMW Individual, si numeroaselor detalii de echipare pentru imbunatatirea dinamicii si a confortului, aceasta editie speciala se transforma intr-un deziderat pentru orice colectionar. Noul model poate fi comandat si in Romania pentru un pret de 113.418 euro fara TVA.


Sub capota BMW M5 "30 Jahre M5" se afla un motor V8 de 4,4 litri, cu tehnologie M TwinPower Turbo, a carui putere maxima – 441 kW/600 CP – o depaseste pe cea a modelului standard cu 29 kW/40 CP. Acest plus de putere a fost atins prin modificari bine calculate ale gestiunii motorului si o crestere a presiunii de incarcare. Fundamentul acestor imbunatatiri a fost reprezentat de pachetul Competition. Conceput pentru a creste semnificativ caracteristicile de manevrabilitate ale BMW M5, pachetul poate fi comandat optional pentru modelul de baza si face parte din echiparea standard a acestei editii speciale. Pachetul Competition cuprinde modificari printre care se numara reglajul revizuit al sasiului, cu arcuri si amortizoare mai ferme si o scadere a garzii la sol cu 10 mm. Pe langa acestea, diferentialul M activ din raportul final beneficiaza de propria unitate de control pentru imbunatatirea suplimentara a tractiunii. Pe de alta parte, directia cu functia M Servotronic are o gestiune mai directa. Iar modul M Dynamic al sistemului DSC (Dynamic Stability Control / control dinamic al stabilitatii) este orientat mai mult pe furnizarea unei manevrabilitati sportive.


Datorita potentialului dinamic singular generat de aceste masuri de imbunatatire a performantelor, modelul special se transforma intr-o propunere pentru distractie, lucru evidentiat suplimentar de timpul necesar pentru sprintul 0-100 km/h: 3,9 secunde.


In conformitate cu momentul aniversar care a inspirat crearea sa, editia speciala a modelului a beneficiat de tratament BMW Individual. In consecinta, automobilul beneficiaza de un look mai dinamic comparativ cu "fratele" sau cu specificatie standard. Pentru aceasta, meritul principal il are culoarea Frozen Dark Silver metalizat din portofoliul BMW Individual. Aceasta finisare mata si usor stralucitoare accentueaza silueta musculoasa si eleganta a BMW M5. Conturul grilei radiatorului, branhiile cu marcaj "30 Jahre M5" de pe aripa fata, insertiile manerelor usilor si tevile duble de esapament sunt finisate in negru cromat, ceea ce ofera accente sportive automobilului. Acelasi lucru este valabil si pentru jantele M din aliaj usor, de 20 de inch, in doua culori, echipate cu anvelope mixte (fata: 265/35 ZR 20, spate: 295/30 ZR 20).

Distribuie acest articol!