Dacia sustine invatamantul profesional, la Mioveni
17.07.2014
        
Distribuie acest articol!   

Miercuri, 16 iulie 2014, a fost semnat un protocol de parteneriat intre Dacia, Inspectoratul Scolar al judetului Arges  si  Primaria orasului Mioveni pentru infiintarea si sustinerea functionarii unor clase de invatamant profesional in domeniul mecanica, calificarea profesionala sculer-matriter, la Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni.

Protocolul a fost semnat la sediul Guvernului Romaniei de catre Nicolas Maure, presedinte director general al Dacia, Dumitru Tudosoiu, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar al judetului Arges si Ion Georgescu, primar al orasului Mioveni, in prezenta prim – ministrului Romaniei, Victor Ponta, ministrului Educatiei Nationale, Remus Pricopie, ministrului delegat pentru Invatamantul Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica si a directorului Liceului Tehnologic Constructii Mioveni, Ghiorghe Dinuta.

Acest parteneriat vizeaza colaborarea dintre Dacia si Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni in ceea ce priveste activitatea scolara si pregatirea profesionala practica a tinerilor liceeni. Astfel, Dacia sustine invatamantul profesional prin crearea in cadrul liceului a doua clase cu profil mecanic (calificare sculeri-matriteri), respectiv: o clasa a IX-a cu 14 elevi, din anul scolar 2014/2015 (absolvire in 2017), si o clasa a X-a, cu 28 de elevi, incepand cu anul scolar 2014/2015 (absolvire in 2016).

Cei 42 de liceeni vor imbina formarea teoretica si cea practica, prin participarea in calitate de stagiari la Uzinele Dacia din Mioveni si prin posibilitatea de a efectua vizite la uzinele Dacia. In baza contactului de stagiu, Dacia va oferi stagiarilor burse lunare in valoare de 200 lei, acordate pe criterii de performanta. In plus, acestia vor beneficia de transport si pranz gratuit, dar si de echipament de protectie pus la dispozitie de Dacia.
Absolventii acestor clase vor avea prioritate la angajare in cadrul Dacia, in functie de nevoile companiei.

„In trecut in Romania existau scoli profesionale care au dat generatii de specialisti in diverse meserii. Aceste scoli au disparut si, odata cu ele, specializari de care mediul economic are nevoie. Renault Romania are deja traditie in organizarea de programe de stagii (Drive Your Future) adresate tinerilor studenti sau masteranzi, iar acum face pasul urmator si sustine institutiile de invatamant cu profil profesional. Vom fi parteneri ai Liceului Tehnologic Constructii Mioveni si, impreuna, vom  adapta programa scolara, vom crea clase cu profil mecanic si specializare sculeri matriteri, si vom organiza stagii in cadrul uzinelor noastre. Este nevoie de o mai stransa legatura intre  partea teoretica si cea  practica atunci cand este vorba de invatamant profesional si suntem bucurosi sa realizam acest parteneriat la Mioveni, in proximitatea uzinelor Dacia ”, a declarat Nicolas Maure, presedinte director general Dacia si director general Renault Romania.

Sculer-matriter este una dintre calificarile profesionale de nisa la Dacia, intalnita in cadrul Matrite Dacia, la Uzina Vehicule (Departament Presaj) si la Uzina Mecanica si Sasiuri (Turnatorie Aluminiu). Dacia are singura unitate specializata in conceperea si fabricarea de matrite din Grupul Renault la nivel mondial, ceea ce face critica atragerea si dezvoltarea unor astfel de competente in cadrul companiei.

Pe langa crearea claselor specializate, Dacia va sustine Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni si prin sponsorizarea cu mijloace tehnice (masini, utilaje si echipamente) care sa contribuie la formarea elevilor. Mai mult, specialisti din cadrul Dacia si ai Renault Romania vor participa si la instruirea cadrelor didactice si vor interveni in cadrul cursurilor pentru a facilita dobandirea unor competente specifice industriei auto.

Distribuie acest articol!