Bentley Bentayga, cel mai rapid SUV din lume
09.09.2015
        
Distribuie acest articol!   

Amatorii de Range Rover, Porsche Cayenne sau alte SUV-uri rasate trebuie sa stie ca exista un nou standard in domeniu: se numeste Bentayga si este primul SUV din istoria Bentley. Si nu doar atat! Constructorul britanic, parte a concernului Volkswagen, spune despre noua sa creatie ca este cel mai rapid, cel mai puternic si cel mai exclusivist SUV din lume!

Cu numele imprumutat de la formatiunea muntoasa Bentayga din Gran Canaria, acest inedit model ar putea deschide o noua nisa in categoria de top a pietei auto, cea a SUV-urilor ultraluxoase. Potrivit analistilor, Rolls-Royce si Maserati ar fi urmatorii constructori care vor aborda acest segment.

Capacitatea off-road a fost dezvoltata prin testele derulate pe cinci continente. Insa dincolo de toate, Bentayga este un Bentley. "Bentley-ul SUV-urilor", cum il defineste chiar Wolfgang Durheimer, presedintele Bentley Motors. Prin urmare, este foarte usor de recunoscut datorita aspectului clasic pastrat la exterior, cat si prin luxul oferit la interior.

Bentayga este animat de un motor W12 de 6.0 litri biturbo de 608 CP si 900 Nm, cuplat la transmisia integrala prin intermediul unei cutii de viteze automate ZF cu 8 rapoarte. Performantele sunt demne de un… coupe supersport: 0-100 km/ora in 4,1 secunde si viteza maxima de 301 km/ora! Pentru a ajunge aici, Bentayga a parcurs nu mai putin de 400 de tururi la Nurburgring si dispune de Bentley Dynamic Ride, un sistem care permite contrabalansarea centrului de gravitatie in viraje. Cel de la volan este ajutat, de asemenea, de directia asistata electric, controlul electronic al stabilitatii, sistemul antipatinaj multimod si o serie de alte sisteme electronice de generatie noua.

Habitaclul este inundat de lumina gratie acoperisului panoramic de 1,35 mp (60% din suprafata pavilionului). Clientii au de ales intre 15 tipuri de tapiterie, tot atatea feluri de piele, 7 finisaje pentru lemnul lucrat manual si 17 nuante pentru exterior – fara a mai lua in calcul variantele de personalizare Mulliner, practic nelimitate! Interiorul este o combinatie fara cusur de lemn, piele si metal, cu finisaje realizate in regim de manufactura.

Scaunele ofera 22 de posibilitati de reglaj, incalzire, ventilare si 6 programe de masaj. Pasagerii au la dispozitie un sistem multimedia cu touchscreen de 8 inch, memorie de 60 Gb, tablete detasabile de 10,2 inch in spate (cu 4G, WiFi si Bluetooth) si un sistem audio cu 18 difuzoare, de 1950 W.

Cireasa de pe tort o constituie setul de picnic din portbagaj, semnat Mulliner. Dispune de un compartiment cu racire, vase din portelan si pahare din cristal, precum si de o mica masa detasabila. In fine, pe bord troneaza un cronograf mecanic Mulliner Tourbillon realizat de Breitling, din aur masiv (in nuante la alegere), cu cadran din sidef sau abanos si 8 diamante.

Prima aparitie publica a noului Bentley Bentayga se va consuma saptamana viitoare, la Salonul de la Frankfurt. Primele livrari sunt programate la inceputul anului viitor, pretul de plecare fiind de circa 160.000 de lire sterline.  Ulterior sunt asteptate si versiuni de motorizare diesel si hibrid.

Distribuie acest articol!