Noul Volvo S90 mizeaza pe tehnologie
06.12.2015
        
Distribuie acest articol!   

Detinut de chinezii de la Geely, care au reusit sa-l redreseze din punct de vedere financiar, constructorul suedez Volvo revine acum in forta si in segmentul limuzinelor premium, cu noul S90. Un sedan cu design atractiv si cu tehnologie inovatoare, un rival demn de luat in seama pentru Mercedes Clasa E sau BMW Seria 5.

Noul S90 foloseste platforma modulara SPA, inaugurata de a doua generatie Volvo XC90. Este un prim rezultat al programului de innoire a gamei Volvo, un efort financiar cifrat la 11 miliarde de dolari.

Noua limuzina suedeza beneficiaza de dimeniuni generoase – 4,96 m lungime, 1,89 m latime, 2,94 m ampatament si 500 litri volum al portbagajului. Motorizarile sunt asigurate de agregate in 4 cilindri, unul pe benzina (T6 AWD de 320 CP BVA8) si doua diesel (D4 de 190 CP BVM6 si D5 de 235 CP BVA8). Acestora li se adauga un hibrid reincarcabil (T8 AWD de 407 CP putere cumulata BVA8), cu o autonomie de pana la 45 km in regim 100% electric si un consum mediu (NEDC) de 1,9 litri/100 km.

Interiorul preia temele initiate de XC90: un touchscreen de dimensiuni mari, ce grupeaza comenzile de info-divertisment si instrumentar de bord complet digitalizat. De asemenea, confortul si calitatea finsiarilor se ridica la acelasi nivel ca la SUV-ul Volvo de curand lansat.

Parte a programului de asistenta la volan si de eliminare a deceselor la bordul automobilelor Volvo pana in anul 2020, noul S90 beneficiaza de o serie de sisteme de asistare a soferului. Pilot Assist, de pilda, asigura rulajul automat inclusiv pe autostrada, la viteza de 130 km/ora, in timp ce City Safety (franarea automata, de urgenta, in oras) beneficiaza acum si de detectie pe timp de zi sau de noapte, inclusiv pentru animale de talie mare (cai, elani, canguri, etc).

Premiera mondiala a noului Volvo S90 va avea loc in inauarie 2016, in cadrul Salonului de la Detroit. Lansarea pe piata este prevazuta pentru vara anului viitor, productia urmand sa fie asigurata de uzina suedeza de la Torslanda. Pana la finele lui 2016 este prevazuta si aparitia unui break, V90.

Distribuie acest articol!