BMW Seria 8 Coupé s-a intors!
16.06.2018
        
Distribuie acest articol!   

BMW a prezentat in acest weekend noua Serie 8 Coupé, in paralel cu debutul versiunii de curse in celebra competitie de 24 de ore de la Le Mans. In comunicatul de presa difuzat cu aceasta ocazie, pe care il redam integral mai jos, BMW descrie noua Serie 8 Coupé ca pe o masina de vis cu performante remarcabile, design plin de pasiune, lux de ultima generatie si dotari exceptionale, asa cum sunt tehnologiile de afisare si control, asistenta conducatorului sau conectivitate.

Obiectivul principal de dezvoltare pentru BMW Seria 8 Coupé a fost dinamica de exceptie. Caroseria, sistemul de propulsie si suspensia au fost dezvoltate pentru a indeplini toate cerintele unui automobil sport exceptional. In acest proces, motoarele remarcabil de puternice au fost combinate cu sistemul inteligent BMW xDrive de tractiune integrala si masurile de design BMW EfficientLightweight. Noul model si-a primit botezul sub forma BMW M8 GTE in cursele de anduranta din FIA WEC si in IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC) din America de Nord. Automobilul de serie permite experimentarea unei performante deosebit de dinamica, intr-un cadru extrem de luxos.

Varful de gama este BMW M850i xDrive Coupé, care este alimentat de un motor pe benzina V8 nou dezvoltat, ce ofera 390 kW/530 CP. Acest model BMW M Performance va fi lansat in noiembrie 2018 impreuna cu BMW 840d xDrive Coupé, echipat cu un motor diesel cu sase cilindri dispusi in linie, extraordinar de puternic, cu o putere maxima de 235 kW/320 CP.

Designul exterior al BMW Seria 8 Coupé imbina emotia sportiva cu o eleganta rafinata, specifica unui model din segmentul de lux. Aura sa unica este rezultatul unui nou limbaj de design care se concentreaza pe claritate, modernitate si aduce un plus de emotie. Suprafetele ample sunt structurate prin utilizarea unor linii de caracter clare, minimaliste. Designul coborat al automobilului, silueta alungita si linia acoperisului ce curge elegant spre spatele cu contururi „double bubble” distinctive, ampatamentul lung si ecartamentul lat sunt elementele definitorii ale proportiilor BMW Seria 8 Coupé. Cu dimensiuni exterioare de 4.843 mm in lungime, 1.902 mm in latime, 1.341 mm in inaltime si ampatament de 2.822 mm, automobilul cu doua usi are proportii foarte sportive.

Grila BMW coborata are forma hexagonala, cu elemente incadrate de un contur dintr-o singura piesa. Farurile cu tehnologie LED standard sunt cele mai inguste faruri folosite vreodata la un model BMW. BMW Laserlight cu iluminare variabila a drumului si Selective Beam (faza lunga activa) sunt disponibile optional.

In timp ce suprafetele se curbeaza spre interior in partea extrema a rotilor fata, ele revin puternic spre exterior in vecinatatea rotilor spate. Acest lucru se combina cu un habitaclu atractiv pentru a crea o linie a umerilor musculoasa. In spate, interactiunea liniilor orizontale si diagonale accentueaza latimea si centrul de greutate coborat. Stopurile LED se adauga la acest efect prin extinderea adanca in flancuri.

Un sasiu aproape complet etans, controlul activ al clapetelor de aer si pachetul Air Curtains – Air Breathers contribuie la reducerea rezistentei aerodinamice a noului BMW Seria 8 Coupé. Bazele inguste ale oglinzilor exterioare contribuie si ele la fluidizarea debitului de aer. La modelul BMW M850i xDrive Coupé, un spoiler frontal suplimentar micsoreaza suplimentar portanta pe puntea fata la viteze mari. Acoperisul noului BMW Seria 8 Coupé prezinta un decupaj central care reaminteste de stilul „double bubble” al masinilor de curse clasice.

Aceasta conturare distinctiva se regaseste si pe acoperisul optional din plastic armat cu fibra de carbon (CFRP), este disponibila pentru prima data pe un model de serie al marcii BMW si reduce si mai mult centrul de greutate al automobilului. Barele prizelor de aer, capacele oglinzilor exterioare, spoilerul spate si difuzorul spate al pachetului Carbon optional sunt de asemenea realizate din CFRP.

Limbajul modern si minimalist al designului exterior este continuat si in interiorul noului BMW Seria 8 Coupé, creand o ambianta relaxanta si luxoasa. In acelasi timp, toate liniile sunt orientate catre inainte, directionand automat privirea spre fata si punand accentul pe condusul sportiv. Toate elementele de comanda sunt aranjate in mod clar. Un design concis al suprafetei permite materialelor de inalta calitate sa iasa in evidenta. De exemplu, utilizarea finisajelor decorative este limitata la tranzitia in stilul automobilelor sport dintre consola centrala si panoul de bord.

Nou dezvoltate, scaunele sport sunt tapitate standard cu piele Vernasca. Decoratiunile integrale cu piele in zona usilor si panoul de instrumente sunt si ele standard. Datorita pozitiei joase a scaunelor din spate, a fost posibila proiectarea tetierelor ca parte integranta a spatarului. Spatarul din spate poate fi divizat standard in raport 50:50 si rabatat pentru a creste capacitatea portbagajului de 420 de litri.

Caracterul luxos al noului BMW Seria 8 Coupé poate fi imbunatatit si de o serie de accesorii optionale de cea mai buna calitate. Gama include BMW Display Key, incarcare wireless pentru telefoanele mobile, scaune cu climatizare, sistemul de sunet Bowers & Wilkins Diamond Surround, precum si aplicatii de sticla pentru schimbator, butonul iDrive si o serie de butoane. In plus, exista o gama de optiuni BMW Individual specifice modelului.

Un nou motor V8 isi face debutul la BMW M850i xDrive Coupé. Motorul de 4,4 litri, cu tehnologie M Performance TwinPower Turbo, ofera o combinatie deosebita de livrare impresionanta a puterii si o acustica la fel de impresionanta, care este imbunatatita si de sistemul de evacuare sport cu clapeta de control. Blocul motor, turbocompresoarele situate in spatiul V al cilindrilor, sistemul de injectie directa pe benzina, scutul termic, sistemul de circulatie a racirii, precum si electronica de aprindere si a motorului sunt doar cateva dintre caracteristicile care au fost dezvoltate suplimentar. Pentru a asigura atat caracteristicile de performanta superioare, cat si robustetea, noul motor cu opt cilindri a fost supus unui program vast de teste care cuprinde toate situatiile potentiale de sarcina – de la testele de stres la viteza de ralanti pana testele de calibrare foarte dinamica de pe bucla Nordschleife de la Nürburgring. Performantele emisiilor au fost optimizate prin includerea unui filtru de particule pe benzina si respectarea standardului Euro 6d-TEMP.

Datorita unei cresteri a puterii de 50 kW/68 CP, fara a avea impact asupra masei in comparatie cu motorul pe care il inlocuieste, noul V8 poate genera acum 390 kW/530 CP, nivel disponibil intre 5.500 si 6.000 rpm. Cuplul maxim de 750 Nm este disponibil pe o gama larga de turatii, de la 1.800 la 4600 rpm. Aceste performante asigura pentru BMW M850i xDrive Coupé o acceleratie de la 0 la 100 km/h in doar 3,7 secunde.

Noul BMW 840d xDrive Coupé ofera inca o abordare distinctiva asupra genului de automobil sport. Utilizarea unui motor diesel in acest segment produce o combinatie unica de dinamica sustinuta de cuplu motor generos si o economie de combustibil excelenta. Motorul diesel de 3,0 litri, cu sase cilindri dispusi in linie si tehnologie BMW TwinPower Turbo, ofera o putere maxima de 235 kW/320 CP si un cuplu de varf de 680 Nm, disponibil inca de la 1.750 rpm.

Motorul utilizeaza tehnologia de supraalimentare in mai multe trepte, cu doua turbine, iar caracteristicile sale de performanta permit o calatorie relaxata la turatii reduse, permitand, de asemenea, ca automobilul sa sprinteze de la 0 la 100 km/h in doar 4,9 secunde. Apasarea puternica a acceleratiei aduce un acompaniament acustic distinctiv din partea sistemului de evacuare sport care a fost configurat special pentru acest model. Sistemul de control al emisiilor, care include convertorul catalitic SCR cu injectie de uree, respecta standardul Euro 6d-TEMP.

Motorul transfera puterea prin intermediul unei versiuni imbunatatite a transmisiei Steptronic Sport cu opt trepte, cu rapoarte schimbate pentru acceleratii puternice in treptele mici si eficienta in treptele superioare. Clapetele de schimbare de pe volan sunt incluse standard pentru selectarea manuala a treptelor.

Sistemul inteligent de tractiune integrala BMW xDrive functioneaza mai eficient ca niciodata. Cu distributia rapida, precisa si complet variabila a cuplului intre rotile fata si cele spate, maximizeaza tractiunea si stabilitatea in manevrabilitate chiar si in situatii de condus extrem de dinamic. In acelasi timp, configuratia orientata spre spate garanteaza experienta de condus pentru care automobilele sport BMW sunt renumite. Disponibil standard la BMW M850i xDrive Coupé, diferentialul blocant spate, cu control electronic, confera automobilului o nota mai sportiva si asigura o abordare si mai dinamica la iesirea in viraje.

Principiul de constructie si reglarea sasiului BMW Seria 8 Coupé sunt concepute pentru a valorifica potentialul dinamic al tehnologiei sale de propulsie – si pentru a utiliza cat mai bine conceptul de baza al automobilului pentru a obtine performante sportive maxime. Masa optimizata, centrul de greutate redus, distributia echilibrata a sarcinii pe punti, lungimea ideala a ampatamentului si ecartamentul lat, dar si structura rigida a caroseriei si proprietatile aerodinamice favorabile ofera toate ingredientele potrivite in acest scop. Toate jantele din aliaj usor, disponibile standard si optional, sunt echipate cu anvelope de dimensiuni diferite, ale caror efect de imbunatatire a tractiunii a fost luat in considerare in reglarea sasiului.

Echiparea standard pentru noul BMW Seria 8 Coupé include suspensia M adaptiva cu amortizoare controlate electronic. Acest lucru permite ca actiunea arcurilor si a amortizoarelor sa fie reglata cu mare precizie, astfel incat conducatorul sa nu primeasca mai mult decat reactia necesara din partea drumului. Directia activa integral este si ea disponibila standard; reduce raza de bracare in timpul manevrelor, mareste agilitatea si face ca schimbarea benzilor sau abordarea virajelor la viteze mari sa fie si mai usoare. Dotarea optionala de stabilizare activa a ruliului pentru noul BMW M850i xDrive Coupé ofera modelului o caracteristica de manevrabilitate si mai sportiva, deoarece permite o compensare deosebit de rapida si precisa a ruliului caroseriei in timpul manevrelor la viteza ridicata, imbunatatind astfel agilitatea si stabilitatea manevrabilitatii atat la intrarea in viraje, cat si la iesirea din curbe. Sistemul are efectul suplimentar de sporire a confortului atunci cand se conduce in linie dreapta, prin combaterea activa a vibratiilor declansate de denivelari pe o parte a drumului – totul prin servomotoarele electronice.

Specificatia standard pentru BMW M850i xDrive Coupé include si frane M Sport extrem de puternice, impreuna cu jante M de 20 de toli, din aliaj usor, cu anvelope de inalta performanta. De asemenea, modelul poate fi recunoscut prin decoratiunile exterioare exclusive in nuanta Cerium Grey, un spoiler M spate si praguri iluminate cu numele modelului. Acestea sunt completate de dotari cu echipamente care fac parte din pachetul M Sport disponibil standard pentru BMW M850i xDrive Coupe si optional pentru noul BMW 840d xDrive Coupé. Acestea includ scaunele multifunctionale, volanul M imbracat in piele si benzi decorative de interior intr-un design plasa din otel inoxidabil, jante M de 19 toli, din aliaj usor, frane M Sport si praguri iluminate cu sigla M. Pachetul M Technic Sport este disponibil ca optiune suplimentara pentru modelul BMW 840d xDrive Coupé si adauga, printre altele, jantele M de 20 de toli, din aliaj usor, cu anvelope de inalta performanta, sistemul de franare M Sport si mai puternic, diferential blocant cu control electronic, spoilerul M spate si decoratiune BMW Individual Shadow Line high-glos extinsa.

Numeroase sisteme de ultima ora pentru asistarea conducatorului sunt disponibile pentru imbunatatirea confortului si a sigurantei noului BMW Seria 8 Coupé. Gama include tempomatul activ cu functia Stop & Go, asistentul de directie si mentinere a benzii, avertizare la schimbarea benzii si la parasirea benzii, asistentul de mentinere a benzii cu protectie la coliziune laterala si asistentul de evitare prin schimbarea benzii, BMW Night Vision, precum si avertizarea la trafic transversal, la intersectii si de sens unic.

Pe langa directie, asistentul de parcare preia manevrele de accelerare si franare. De asemenea, sistemul include Reversing Assistant (asistent pentru mers inapoi) asigura deplasarea automata in marsarier pe acelasi traseu pe care automboilul la parcurs inainte, pe o distanta de pana la 80 de metri. Traseul este memorat de automobil timp de trei zile de la oprire. Aceasta solutie asigura iesirea din spatiile inguste sau parcari.

Prin includerea conceptului de afisare si control BMW Operating System 7.0, disponibil standard pentru noul BMW Seria 8 Coupé, conducatorului i se asigura informatiile corecte la momentul potrivit. Afisarile personalizate pot fi apelat atat pe panoul de instrumente, cat si displayul central iDrive cu diagonala de 10,25 toli (26,04 cm). Structura de meniu plat, optimizata pentru controlul tactil, permite accesul rapid la toate setarile si functiile. Continutul bazat pe situatie include vizualizarea acceleratiei laterale in timpul virajelor de mare viteza. Pentru a permite interactiunea multimodala, conducatorul poate alege sa utilizeze butoanele de pe volan, controlerul iDrive, afisajul tactil, controlul vocal sau controlul BMW prin gesturi. BMW Live Cockpit Professional este disponibil standard si cuprinde un panoul de instrument complet digital, cu un afisaj de 12,3 toli (31,24 cm), in centrul caruia, de exemplu, poate fi afisata o anumita sectiune a hartii de navigatie. Disponibil in versiune imbunatatita, BMW Head-Up Display se regaseste pe lista echipamente disponibile standard si ofera zona de proiectie mai mare, continut nou si grafica optimizata, un mod de afisare sport si unul compact.

Asistentul personal de mobilitate BMW Connected este disponibil pentru o conectivitate perfecta intre automobil si dispozitivele digitale. Serviciile digitale disponibile pentru utilizare in noul BMW Seria 8 Coupé includ avertismentele de pericol obtinute prin interconectarea cu alte automobile BMW, actualizarea software „over-the-air”, integrarea Microsoft Office 365 si Skype for Business, precum si BMW Digital Key, care permite clientilor sa deblocheze automobilul si sa porneasca motorul cu ajutorul unui smartphone.

Distribuie acest articol!