Acesta este Kamiq, primul SUV urban de la Skoda
26.02.2019
        
Distribuie acest articol!   

Dupa Kodiaq (in 2016) si Karoq (in 2017), Skoda isi completeaza acum gama de SUV-uri cu cel de-al treilea model. Constructorul ceh a prezentat primele imagini si informatii oficiale cu cel mai mic SUV din gama, noul Kamiq. Este un SUV urban, cum il defineste Skoda, sau un crossover, cum il catalogam noi.

Kamiq face parte dintr-o categorie aflata in plin avant, in care noutatile abunda in ultima perioada. Se distinge fata de concurenta prin dimensiunile generoase – 4,24 m lungime, 1,79 m latime si 1,53 m inaltime. Este cu doar 14 cm mai scurt decat Karoq si peste majoritatea concurentilor directi, inclusiv Renault Captur (4,12 m), unul dintre principalii jucatori din categorie.

Ampatamentul de 2,65 m promite un spatiu interior suficient, inclusiv la genunchi, in spate (73 mm). Volumul portbagajului variaza intre 400 si 1.395 litri.

Dezvoltat pe platforma modulara MQB a Grupului Volkswagen, Kamiq va avea cinci versiuni de motorizare, cu puteri intre 90 si 150 CP. Cele trei versiuni pe benzina sunt 1.0 TSI in 3 cilindri de 95 CP si 175 Nm cu transmisie manuala in 5 trepte sau de 115 CP si 200 Nm cu transmisie manuala in 6 trepte ori DSG cu 7 rapoarte si 1.5 TSI in 4 cilindri de 150 CP si 250 Nm cu tehnologie de dezactivare a cilindrilor si cu transmisie manuala in 6 trepte sau DSG cu 7 rapoarte. Singurul propulsor diesel este 1.6 TDI in 4 cilindri de 115 CP si 250 Nm cu transmisie manuala in 6 trepte sau DSG cu 7 rapoarte. Cea de-a cincea motorizare este G-TEC, pe gaz natural.

Designul se inspira puternic din conceptul Vision X, prezentat anul trecut. Alura robusta si dinamica este completata de calandrul cu forma noua si dimensiuni generoase, noul design ”bumerang” al stopurilor si semnatura luminoasa frontala inedita pentru Skoda, cu luminile de zi deasupra farurilor, in stilul consacrat de Citroen. Tot o premiera pentru Skoda este si lumina dinamica a semnalizatoarelor.

Dupa Scala, Kamiq este al doilea model Skoda care adopta noul stil de design interior, anticipat de conceptul Vision RS, prezentat in 2018. Bordul este dominat de ecranul central, iar instrumentarul poate fi inlocuit, optional, cu un display cu diagonala de 10,25 inch.

Kamiq dispune de numeroase sisteme de asistenta, iar franarea automata de urgenta, detectarea pietonilor si asistentul de mentinere a caii de rulare sunt in dotarea standard. Printre optionale se regasesc tempomatul adaptiv, detectorul de oboseala, Park Assist si Crew Protect Assist.

Conectivitatea este si ea la zi, concentrata in trei sisteme de infotainment, cu display-uri de 6,5 sau 9,2 inch.

Skoda Kamiq isi va face aparitia in public pentru prima oara, peste putin timp, in cadrul Salonului de la Geneva. Comercializarea va debuta in septembrie.

Distribuie acest articol!