A inceput Programul Rabla 2019
12.04.2019
        
Distribuie acest articol!   

Printr-un comunicat de presa publicat astazi si pe care il redam mai jos, Administratia Fondului pentru Mediu anunta oficial lansarea programelor Rabla Clasic si Rabla Plus, editia 2019.

Incepand cu data de 12 aprilie 2019, persoanele fizice pot merge la producatorii validati, in vederea indeplinirii formalitatilor de inscriere, iar persoanele juridice pot depune dosare de acceptare la Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea accesarii Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national (Rabla) si a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus). Bugetul aprobat pentru Programul Rabla Clasic este de peste 320 milioane lei, atat pentru finantarea programului de anul acesta, cat si pentru plata unor facturi emise in cadrul programului de anul trecut. Suma alocata in cadrul sesiunii de finantare din anul 2019 este de 235 milioane lei, 200 milioane lei fiind repartizate pentru persoane fizice si 35 milioane lei pentru persoane juridice, iar in cadrul Programului Rabla Plus, bugetul aprobat este de 93 milioane lei. Pentru sesiunea din acest an sunt alocate peste 75 milioane lei, din care peste 15 milioane lei pentru persoane fizice si 60 milioane lei pentru persoane juridice.

Cuantumul primei de casare pentru Programul Rabla Clasic este de 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de opt ani, dat spre casare si se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul nou al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g de CO2/km, in regim de functionare mixt (maximum 140 g CO2/km conform standardului WLTP). De asemenea, la prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei in cazul achizitionarii unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care genereaza o cantitate de emisii de maximum 96g de CO2/km (maximum 105g CO2/km confor standardului WLTP) si/sau un ecobonus de 1.700 lei la achizitionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

In cazul in care se intrunesc ambele conditii, cele doua ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare, ajungandu-se astfel la acordarea unei finantari in cuantum de 9.200 lei. In cadrul Programului Rabla Plus, se acorda un ecotichet de 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50 g/km (maximum 70 g CO2/km conform standardului WLTP). Accesarea Programului Rabla Plus nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu ecotichetul prevazut de Programul Rabla Plus. In cazul in care solicitantul caseaza o masina mai veche de 8 ani si decide sa achizitioneze un autovehicul nou electric, beneficiaza atat de prima de casare de 6.500 lei, cat si de ecotichetul de 45.000 lei, iar daca opteaza pentru un autovehicul electric hibrid plug-in va primi prima de casare de 6.500 lei si ecotichetul de 20.000 lei.

Sursa: comnicat de presa Administratia Fondului pentru Mediu

Distribuie acest articol!