Nou SUV Mercedes GLB, al saptelea model compact din gama constructorului german
12.06.2019
        
Distribuie acest articol!   

Familia modelelor compacte de la Mercedes se mareste, prin aparitia unui al doilea SUV, GLB. Diferentele fata de GLA? Un look mai… cubic, pozitionare in zona familialelor utile si spatioase, cu posibilitatea de a primi la bord pana la 7 persoane.

GLB este si un nou raspuns Mercedes la trendul actual de pe piata, cu SUV-uurile din ce in ce mai apreciate. Este a saptea versiune compacta de la Mercedes, dupa Clasa A cu 5 usi, Clasa A sedan, CLA, CLA Shooting Brake, Clasa B si GLA. Aceasta din urma va fi reinnoita in doar cateva luni si va prelua look-ul noii Clase A.

Mercedes GLB are 4,63 m lungime, cu 4 cm mai putin decat GLC. Acesta din urma ar putea avea de suferit o data cu sosirea acestui frate mai mic, care cu singuranta va fi si mai ieftin! La interior, in spate regasim o bancheta (optional culisabila) al carei spatar poate fi inclinat in mai multe pozitii. O particularitate a noului GLB o constituie cele trei randuri de scaune (o alta dotare optionala). Mercedes da dovada de onestitate si precizeaza ca aceste scaune sunt convenabile pentru persoane care masoara 1,68 m inaltime. Al treilea rand de scaune si bancheta se pliaza usor in planseu. Modelul cu 5 locuri are un prortbagaj de 560 litri.

In partea din fata, nicio surpriza: plansa de bord este foarte apropiata de cele de la Clasa A si Clasa B. Regasim cele doua ecrane aliniate si difuzoarele de aer in forma de turbina.

La exterior, GLB se distinge de GLA si GLC prin liniile drepte si alura unui mini GLS. Calandrul este drept, capota este inclinata, iar hayonul este cvasi vertical. Caroseria are forme simplificate si, ca toate modelele Mercedes, si GLB are 2 „personalitati”, una clasica si cealalta sportiva.

Sunt propuse patru motoare. Pe benzina va fi GLB 200 (1.3 litri si 163 CP) si GLB 250 (2.0 litri si 150 CP, respectiv 190 CP). Cutia de viteze cu dublu ambreiaj DCT este in dotarea standard pe toate modelele (cu 7 trepte pe 200 si cu 8 pe celelalte).

Transmisia integrala 4MATIC este standard pe 250 si 220d, respectiv optional pe 200d. Mai multe moduri de conducere variaza distributia cuplului intre axe: 80% fata cu 20% spate in standard, 70/30 in modul Sport si 50/50 in modul de teren. Pentru cei mai aventurosi, Mercedes adauga un pachet special de offroad, care cuprinde mentinerea vitezei la coborare si iluminat specific, care permite detectare mai buna a obstacolelor.

Cat priveste asistenta la conducere, exista un regulator de viteza activ, care se ajuta de cartografia GPS, si asistenta la schimbarea benzii de rulaj. In materie de conectivitate, retine atentia sistemul multimedia MBUX cu comanda vocala Hey Mercedes.

GLB va fi prezentat oficial la toamna, in cadrul Salonului de la Frankfurt.

Distribuie acest articol!