Mary Barra (General Motors): ”Automobilul electric va avea succes în SUA abia din 2040”
25.06.2020
        
Distribuie acest articol!   

Directorul general de la General Motors, Mary Barra, are un punct de vedere tranșant în ceea ce privește automobilul electric: nu va lua avânt pe piața americană și nu va înlocui automobilul cu propulsie termică înainte de 2040, decât parțial, în cel mai bun caz.

Pentru un constructor care în ultima vreme a comunicat tot mai puternic pe tema e-mobilității (baterii de generație nouă, relansarea mărcii Hummer exclusiv cu propulsie electrică), anunțul făcut de Mary Barra pare mai degrabă decalat și oarecum în contradicție cu noile lansări de produse GM. Pe de altă parte, această afirmație este probabil destul de realistă, având în vedere slaba penetrare, chiar și în 2020, a automobilelor electrice pe piața americană.

Omul din fruntea concernului General Motors afirmă că tranziția se va face „cu timpul” și că pare puțin probabil ca automobilul electric să o ia înaintea celui cu motor termic, înainte de 2040.  Vorbim aici doar de vânzările de vehicule noi, nu de întregul parc de automobile din SUA, estimat la aproape 250 milioane de vehicule.

Trebuie spus că americanii sunt, mai mult decât alții, foarte sensibili la prețul de la pompă. Vânzările de vehicule dotate cu motoare termice mari urmează clar tendința ”aurului negru” și atât timp cât va fi posibil rulajul pe benzină sau diesel, cu motoare mari, mașina electrică își va face cu greu loc pe piața americană.

Anul 2040 nu a fost invocat la întâmplare: din 2040 numeroase orașe și țări au decis să interzică circulația sau vânzarea de automobile cu propulsie termică. Chiar dacă orizontul anului 2040 pare destul de îndepărtat, este clar că zilele propulsiei termice încep să fie numărate!

Distribuie acest articol!