SUV-ul compact EQA este al treilea model din noua familie electrică de la Mercedes
21.01.2021
        
Distribuie acest articol!   

După EQC și EQV, Mercedes dezvăluie al treilea său model 100% electric, SUV-ul compact EQA. Este, dacă vreți, un GLA la care propulsia termică a fost înlocuită cu cea electrică.

Lansarea acestui model fusese programată pentru finele anului 2020, însă a fost amânată din cauza crizei sanitare. Noul ”GLA electric” va fi disponibil la dealeri începând din primăvara acestui an.

Gândit inițial ca sedan, modelul compact din cadrul familiei EQ de la Mercedes a fost anticipat de un concept prezentat în 2017, la Salonul de la Frankfurt. În cele din urmă este un SUV cu alură de crossover, cu lungimea de 4,46 metri, lățimea de 1,83 metri, înălțimea de 1,62 metri și ampatamentul de 2,73 metri.

Liniile fluide se îmbină armonios cu suprafețele plane, iar partea frontală este dominată de grila ”plină”, specifică modelelor electrice. O altă caracteristică a acestui model este semnătura luminoasă cu un bandou care unește grupurile optice.

Interiorul este fără mari surprize. Bordul digital de dimensiuni generoase domină habitaclul, iar instrumentarul este cel specific unui automobil electric. Volumul spațului pentru bagaje este curprins între 340 și 1.320 de litri.

În prima fază, va fi disponibilă versiunea EQA 250, cu un motor (pe puntea spate) de 190 CP și 375 Nm, care îi asigură o accelerație 0-100 km/h în 8,9 secunde și viteza maximă de 160 km/h. Ulterior vor fi disponibile, desigur, și alte variante, inclusiv cu tracțiune integrală (asigurată de două motoare), cu puteri de până la 272 CP și autonomie de 500 km.

Bateria litiu-ion a versiunii inaugurale are o capacitate de 66,5 kW și asigură o autonomie de 426 km (WLTP). Încărcarea necesită 5 ore și 45 de minute la wallbox, respectiv 30 de minute în regim rapid (DC).

Mercedes EQA va fi asamblat în Germania, la Rastatt, și în China, la Beijing. Prețul de start în Germania va fi de circa 47.000 de euro.

Distribuie acest articol!