Dacia Duster facelift: marea noutate este transmisa automată EDC cu 6 trepte
23.06.2021
        
Distribuie acest articol!   

La mai bine un deceniu de la lansarea pe piață, Dacia Duster este astăzi liderul european în vânzările de SUV-uri către clienți particulari, în segmentul său. A doua generație, lansată pe piață în 2017, a ajuns la momentul obișnuitei revizuiri de la mijlocul carierei.

Noul Duster facelift va fi comercializat din septembrie 2021, în versiuni 4×2 și 4×4. Redăm mai jos fragmente din comunicatul de presă Dacia pe această temă.

Design-ul evoluează, în special la nivelul blocurilor optice și al calandrului, conferindu-i un plus de personalitate și asigurând totodată o diminuare a emisiilor de CO2. La interior, noul Duster dispune de o consolă centrală înălțată, prevăzută cu o cotieră culisantă. Tot la capitolul noutăți remarcăm cele două sisteme multimedia și noul ecran de 8 inchi, precum și cutia de viteze automată EDC cu dublu ambreiaj.

Noul Duster preia elementele stilistice ale noii identități vizuale Dacia prezentate în premieră pe noul Logan, noul Sandero și noul Sandero Stepway. Astfel, blocurile optice integrează luminile de zi în forma literei Y. La rândul său, calandrul este marcat de elemente cromate în relief 3D care amintesc de cele existente pe modelul Spring.

Iluminatul permanent de zi al blocurilor optice față (de tip ECOLED) și spate integrează noua semnătură luminoasă Dacia. Duster este primul model Dacia echipat cu semnalizatoare cu LED (în față). Această tehnologie este utilizată și pentru faza de întâlnire (cu acționare automată în echiparea de serie).

Vehiculul dispune în serie, pe toate nivelele de echipare, de un ecran pentru computerul de bord, de acționare automată a farurilor și de limitator de viteză al cărui buton, amplasat pe volan, este luminat pe timp de noapte. În funcție de versiune, Noul Duster dispune de sistem de aer condiționat automat cu afișaj digital, de regulator de viteză cu buton pe volan, de scaune față încălzite și de card mâini libere.

Pe lângă echipamentul audio Dacia Plug & Music (radio, MP3, USB și Bluetooth), sunt disponibile două noi sisteme multimedia intuitive: Media Display și Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8 inchi, compatibile cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay și Android Auto.

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie întreagă de informații utile pe ecranul central: inclinometru lateral, unghi de tangaj, busolă, altimetru și istoric recapitulativ al datelor de pe traseu.

Gama de motorizări a fost și ea reînnoită, asigurând un plus de plăcere la volan dar și diminuarea emisiilor de CO2. Noul Duster este disponibil de acum și în varianta echipată cu cutia automată EDC cu 6 trepte, cuplată cu motorul TCe 150. Versiunea ECO-G 100 dispune de un rezervor GPL a cărui capacitate a fost mărită cu aproape 50%, până la 49,8 litri.

Din punct de vedere mecanic, marea noutate o reprezintă prezența cutiei de viteze automată EDC cu 6 trepte. Aceasta este disponibilă pe versiunea cea mai puternică a noului Duster, cea echipată cu motorul TCe 150, în configurația 4×2.

Noul Duster dispune de o gamă completă de motorizări, adaptate oricărui tip de utilizare și care răspund normei Euro 6D Full. Diesel: dCi 115 4×2 sau 4×4 (cutie manuală, 6 trepte). Benzină: TCe 90 4×2 (cutie manuală, 6 trepte), TCe 130 4×2 (cutie manuală, 6 trepte), TCe 150 4×4 (cutie manuală, 6 trepte), TCe 150 4×2 cu cutie automată EDC cu 6 trepte). Mixtă benzină-GPL : ECO-G 100 4×2 (cutie manuală, 6 trepte).

Alături de limitatorul de viteză, de sistemul ESC de ultimă generație (ambele disponibile în serie), și de regulatorul de viteză (disponibil opțional, în funcție de versiune), noul Duster dispune de numeroase sisteme de asistență la volan: detector de unghi mort, asistență la parcare și la pornirea din rampă, controlul adaptiv al coborârii (în versiunea 4×4) multi-view (cu patru camere video).

Distribuie acest articol!