Eletre - un nou început pentru Lotus
08.04.2022
        
Distribuie acest articol!   

Lotus a dezvăluit primul său SUV electric, Eletre. Nu se pronunță „Eletre”, ci „El-e-tra”, iar producătorul speră că noutatea va marca o adevărată revigorare pentru brand, după ce motorizarea termică tocmai a fost abandonată.

Nou model marchează mai multe premiere pentru constructorul britanic. Eletre este primul său model de serie cu cinci uși, primul Lotus aflat în afara segmentelor tradiționale de modele sport, dar și primul Lotus electric.

Disponibil în configurări cu patru sau cinci locuri, Lotus Eletre are 5,10 metri lungime, 2,23 metri lățime și 1,63 metri înălțime. Roțile sunt impunătoare prin dimensiuni, așa cum îi stă bine unui SUV, cu jante de 23 de inch.

Tehnologia de ultimă oră este omniprezentă la bord, de la sistemul ERMD care înlocuiește oglinzile retrovizoare cu trei camere video și până la comenzile SUV-ului, care sunt accesibile exclusiv digital, unele dintre acestea fiind replicate analogic doar pentru simplitate. Pe tabloul de bord, instrumentarul tradițional a fost redus la o bandă subțire, de doar 30 mm înălțime, care se continuă pe partea pasagerului, unde pot fi afișate informații suplimentare.

Pe mijloc se află un ecran tactil OLED cu diagonala de 15,1 inch, în format landscape, care se pliază automat atunci când nu este utilizat. De asemenea, o serie de informații pot fi afișate pe un sistem de afișaj head-up, aflat pe lista dotărilor standard.

În partea de jos, habitaclul este traversat de o bandă luminoasă care își poate schimba culoarea, cu scopul de a transmite diverse informații pasagerilor. De pildă, în cazul primirii unui apel telefonic, dacă temperatura interioară se modifică sau pentru a comunica starea de încărcare a acumulatorului.

Pasagerii de pe locurile din spate beneficiază de propriul lor ecran tactil de 9 inch și zone de încărcare wireless.

Anvergura impunătoare permite găzduirea unui acumulator mare, cu o capacitate de 100 kWh. Acesta va furniza energia necesară celor două motoare electrice, unul în față și celălalt în spate, pentru a transmite o putere însumată de 600 CP la toate cele patru roți.

Viteza  maximă anunțată este de 260 km/h, iar accelerația de la 0 la 100 km/h se realizează în mai puțin de 3 secunde.

Eletre are patru moduri presetate de conducere – Range, Tour, Sport, Off-Road – la care se adaugă un mod individual, configurabil.

La capitolul autonomie, SUV-ul britanic poate ajunge până la 600 km (în ciclu WLTP) cu o singură încărcare, care poate fi ultra-rapidă, de până la 350 kW. În acest mod, o încărcare pentru 400 km (2/3 din capacitatea totală) se realizează în doar în 20 de minute.

Pentru moment, producătorul nu a comunicat prețul „hyper SUV-ului” său, dar cei interesați pot configura și rezerva deja noul Lotus Eletre.

Distribuie acest articol!