Acesta este Polestar 3, primul SUV electric al tânărului brand suedez aflat sub ”umbrela” Volvo
23.10.2022
        
Distribuie acest articol!   

Constructorul suedez premium specializat în automobile electrice și aflat sub ”umbrela” Volvo a prezentat primele imagini și informații referitoare la Polestar 3. Acesta este primul său SUV, care promite o autonomie de peste 600 km.

Polestar 3 este un SUV de dimensiuni mari, dezvoltat pe platforma viitorului Volvo EX90. Măsoară 4,90 metri lungime, 2,12 metri lățime și 1,61 metri înălțime și are un ampatament generos, de 2,99 metri.

Dispune de cinci locuri la bord și de un portbagaj de 484 de litri (inclusiv 90 de litri sub planșeu), care se poate extinde până la 1.411 de litri prin rabatarea scaunelor din spate. În plus, sub capotă se află încă un mic portbagaj, de 32 de litri.

Arborează un stil elegant și futurist, cu partea frontală dominată de grila închisă, tipică modelelor electrice, dar care scoate în evidență „zona inteligentă”, unde sunt ascunse diversele radare, senzori și camere necesare pentru funcționarea numeroaselor sisteme de asistență la volan. Caroseria combină inspirat suprafețele angulare cu liniile fluide și drepte. Cea mai spectaculoasă zonă de la exterior este, probabil, cea din spate, acolo unde linia plonjată a plafonului se continuă cu hayonul.

La interior, comenzile sunt simplificate, iar în centrul tabloului de bord se află un imens ecran tactil vertical, cu diagonala de 14,5 inch, echipat cu sistemul Android Auto. De asemenea, în dreptul șoferului se află un alt ecran, cu rol de instrumentar de bord.

Polestar 3 este echipat cu două motoare electrice, cu o putere însumată de 490 CP și cuplu de 840 Nm. Pachetul opțional Performance împinge aceste cifre până la 517 CP și 910 Nm. Chiar dacă are 2,67 tone, Polestar 3 este capabil să accelereze 0-100 km/h în 5 secunde (respectiv 4,7 secunde cu Performance Pack) și să ruleze cu viteza maximă de 210 km/h.

Bateria litiu-ion are o capacitate de 111 kWh, care asigură până la 610 km de autonomie, conform ciclului WLTP. Este compatibil cu încărcare rapidă de până la 250 kW în curent continuu și 11 kW în curent alternativ. Polestar 3 vine și cu capacitate de încărcare bidirecțională, ceea ce îi va permite să ofere funcționalitate V2G (Vehicle to Grid), în viitor.

Comenzile pe piața europeană au fost deschise pe 12 octombrie 2022, la prețul de start de 89.900 de euro, în Germania. Primele livrări sunt așteptate în trimestrul al patrulea din 2023. Polestar 3 va fi produs în China, la uzina Volvo din Chengdu, precum și în Statele Unite, la Ridgeville, Carolina de Sud.

Distribuie acest articol!