Al doilea model 100% electric de la Toyota, sedanul bZ3, este lansat oficial în China
28.10.2022
        
Distribuie acest articol!   

Toyota continuă procesul de electrificare a gamei. După SUV-ul familial bZ4X, constructorul nipon tocmai a dezvăluit zilele trecute, în China, sedanul bZ3, al doilea model din familia de vehicule 100% electrice bZ („Beyond Zero”) a mărcii.

Cu 4,72 metri lungime, bZ3 este cu 3 cm mai lung decât principalul său rival, Tesla Model 3. Modelul de serie a fost prefigurat de conceptul Toyota bZ SDN, prezentat anul trecut.

Acest sedan electric dezvoltat pe platforma e-TNGA a fost creat în principal pentru piața chineză, în cadrul unui joint venture denumit BYD Toyota EV Technology, rezultat din parteneriatul dintre Toyota și BYD.

Exteriorul are linii elaborate și curate, cu ghidaje de aer, mânere de uși încastrate, jante cu design optimizat și parașocuri menite să reducă rezistența aerului. Rezultatul: un Cd de doar 0,218.

Interiorul este chiar mai futurist decât cel al lui bZ4X, cu un bord foarte rafinat, compus dintr-un touchscreen imens amplasat în poziție centrală și un instrumentar digital aflat deasupra volanului. De remarcat, de asemenea, partea inferioară a consolei centrale, între scaune, cu un design interesat și un selector mare, în mijloc. Ampatamenul de 2,88 metri contribuie foarte mult la confortul oferit în habitaclu.

Fișa tehnică este deocamdată învăluită în mister, dar conform informațiilor publicate de Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China, ar trebui să dispună de două versiuni, de 185 CP și 248 CP.

Modelul este echipat cu o baterie litiu-ion LFP (litiu-fier-fosfat) furnizată de BYD, care permite o autonomie maximă de peste 600 km, conform ciclului de omologare CLTC, din China. Toyota se laudă cu propria expertiză în reducerea degradării bateriei în timp și promite o capacitate de 90% chiar și după zece ani de utilizare.

Producția se va realiza în China, la FAW Toyota. Pentru moment nu se știe dacă pe termen mediu va ajunge și pe piața europeană.

Toyota bZ3 va fi lansată oficial cu ocazia Salonului Auto de la Guangzhou, care se desfășoară în perioada 18-27 noiembrie 2022. Comercializarea va începe până sfârșitul anului, în China.

Distribuie acest articol!