Volvo EX90 este noua navă amiral, 100% electrică, a suedezilor
11.11.2022
        
Distribuie acest articol!   

Volvo a dezvăluit oficial zilele trecute, la Stockholm, noul său SUV electric de mari dimensiuni, EX90. Constructorul spune despre acest nou model că marchează începutul unei noi ere pentru Volvo Cars, fiind primul dintr-o nouă generație de vehicule pur electrice, în care software-ul are un rol central.

Noul model aduce pe piață tehnologii inteligente de siguranță, cum ar fi LiDAR și un sistem de înțelegere a șoferului, care contribuie la materializarea viziunii constructorului suedez, conform căreia nimeni să nu fie ucis sau rănit grav într-un automobil Volvo de generație nouă.

Volvo spune despre EX90 că „va aduce, de asemenea, un nou nivel de conectivitate, conceput pentru a evolua în timp, a crește gradul de siguranță și a se adapta din ce în ce mai bine șoferului. Noul model beneficiază de inovații prin care vei putea conduce și să trăi mai sustenabil”.

Urmașul lui XC90 este așadar un model 100% electric, cu două motoare, câte unul pe fiecare punte (tracțiune integrală). La momentul lansării sunt disponibile două versiuni de putere, cea de bază (408 CP și 770 Nm) și Performance (517 CP și 910 Nm), aceasta din urmă cu accelerația 0-100 km/h în 4,9 secunde și viteza de top limitată 180 km/h.

Acumulatorul cu capacitatea de 111 kWh asigură o autonomie de până la 600 km (WLTP). Modelul dispune de tehnologie de încărcare în curent alternativ (AC) de 11 kW și curent continuu (DC) de 250 kW, care asigură până la  80% autonomie în mai puțin de 30 de minute, la o stație ultra-rapidă. EX90 este compatibil, de asemenea, cu încărcarea bidirecțională și cu protocolul Plug & Charge.

Apărută în urmă cu mai bine de 20 de ani, prima generație a SUV-ului XC90 a rezistat până în 2015, când a fost înlocuită cu a doua generație. În perspectiva modelelor exclusiv electrice, începând din 2030, acestea au început să apară ca alternative la modelele mai mici. Noul EX90 marchează însă o nouă eră, fiind disponibil doar 100% electric și va coabita o perioadă cu XC90.

Arhitectural, EX90 este un SUV de mari dimensiuni, cu 7 locuri. Ca stil, preia alura masivă, specifică mărcii, pe care o rafinează cu o serie de detalii specifice modelelor electrice.

Stilul consacrat Volvo se regăsește și la interiorul dominat de ecrane, culminând cu un imens touchscreen central, cu diagonala de 14,5 inch. Sistemul de infotainment dispune de conexiune 5G, prcesoare Qualcomm Snapdragon și sistem de operare Google Automotive.

Tehnologia de asistență la condus impresionează și ea, în frunte cu sistemul LiDAR plasat pe plafonul mașinii, în partea de sus a parbrizului. Poate detecta pietonii la o distanță de până la 250 de metri și este elementul principal al sistemului de conducere asistată (disponibil opțional la prețul de 2.400 de euro). Portbagajul are un volum de 655 litri în configurația cu 5 locuri și ajunge la 1.915 litri după ce scaunele spate sunt rabatate. Există, de asemenea, un mic portbagaj de 37 de litri sub capota din față, care oferă spațiu suplimentar pentru accesoriile de încărcare.

Sistemele de asistență (senzori, inclusiv LiDAR, și camere video de ultimă generație) sunt suficient de avansate pentru a permite rularea semi-autonomă și pot susține, din punct de vedere hardware, rularea complet autonomă.

Noul Volvo EX90 va fi comercializat la un preț de plecare de peste 100.000 de euro pentru versiunea standard, respectiv peste 110.000 de euro pentru Performance.

Distribuie acest articol!