Toyota Grand Highlander, gigantul cu opt locuri
18.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

Toyota își continuă procesul de reîmprospătare a gamei de SUV-uri. În ultimii doi ani, cel mai mare producător de automobile din lume și-a reînnoit camionetele și SUV-urile de categorie grea din SUA, precum Tundra și Sequoia, iar în Europa, poziționat deasupra SUV-ului RAV4, a apărut noul Highlander.

SUV-uri noi au apărut și în celelalte segmente – Corolla Cross a venit în siajul lui C-HR, urmat de primul model electric din istoria mărcii, bZ4X.

Toyota și-a propus să nu lase descoperit niciun segment, astfel că cea mai nouă apariție în gamă este Grand Highlander, o premieră mondială. După cum îl trădează numele, acest SUV familial de mari dimensiuni este derivat din Highlander.

Este fratele mai mare, mai lung, mai înalt, mai masiv, mai opulent și mai puternic al lui Highlander. Are 5,11 metri lungime și grație celui de-al treilea rând de scaune, care are trei locuri, poate transporta până la opt adulți.

Toyota vinde foarte bine în Europa modelul RAV4, ceea ce face ca retragerea legendarului Land Cruiser, din motive legate de penalizare ecologică, să treacă aproape neobservată. În același timp, Highlander, un SUV de dimensiuni mari, este mai puțin cunoscut, fiind considerat un model de nișă în Europa.

În Statele Unite, în schimb, Toyota avea nevoie de ceva chiar mai mare, așa că a lansat Grand Highlander. Lungimea mărită permite montarea unei banchete cu trei locuri în portbagaj, în locul celei cu două locuri de la Highlander. Grand Highlander poate găzdui așadar 8 pasageri, chiar dacă un adult așezat pe locul din mijloc din al treilea rând va călători, fără îndoială, în condiții mai puțin plăcute.

La fel ca Sequoia și Grand Sequoia, Grand Highlander ar trebui să fie limitat la piața americană și are șanse mici să ajungă în Europa. Peste Atlantic, versiunea de top este hibrid plug-in de 362 CP.

Un detaliu demn de luat în calcul la acest SUV ”mărit” este faptul că a fost conceput pentru transportul de pasageri, nu ca vehicul utilitar. Grand Sequoia, de pildă, folosește platforma de la pickup-ul Tundra, cu șasiul separat de caroserie, convenabil pentru a transporta sau remorca sarcini grele și pentru deplasarea pe teren dificil fără a afecta suspensia, însă mai puțin confortabil la călătoriile lungi.

Prin urmare, Grand Highlander este un adevărat SUV familial care reunește tot ce este mai bun din ambele părți. De fapt, așa a și fost proiectat.

Ampatamentul de 2,95 metri contribuie din plin la spațiul interior mărit la maximum posibil, dar și la portbagajul imens, care prin rabatarea scaunelor din spate oferă un volum de până la 2.775 de litri!

Planșa de bord este foarte asemănătoare cu cea de la Highlander. Ecranul central are diagonala mărită la 12,3 inchi.

Gama de motorizări este compusă din două versiuni hibrid și una pe benzină, cu puteri de 250 CP, 362 CP și respectiv 270 CP. Tracțiunea integrală este oferită pe toate variantele, dar este standard la Hybrid Max de 362 CP.

Distribuie acest articol!