Renault Espace 6. Evoluție în ton cu vremurile
29.03.2023
        
Distribuie acest articol!   

Ieri monovolum, azi SUV, Renault Espace evoluează pe măsura trecerii timpului. Filozofia a rămas aceeași, chiar dacă, la patru decenii după apariție, modelul a ajuns la a șasea generație. Interiorul găzduiește până la 7 persoane în condiții optime, în ciuda dimensiunilor exterioare relativ limitate.

Apropo de primul Espace, spre deosebire de acela, care, practic, a reinventat segmentul familialelor prin introducerea conceptului de monovolum, cea de-a șasea generație este oarecum banală, pentru că nu vine cu nimic revoluționar în privința arhitecturii. Este un SUV de dimensiuni mari, echilibrat, cu un stil clasic, elegant, motorizare hibrid eficientă și… cam atât.

Espace a abandonat definitiv arhitectura unibody pentru a deveni un SUV elegant, categorie care răspunde mai bine cerințelor clienților de astăzi. De fapt, noul Espace este o versiune extinsă (cu 5 sau 7 locuri) a SUV-lui Austral, pe care publicul l-a descoperit în septembrie anul trecut, la Salonul Auto de la Paris.

Măsoară 4,72 metri lungime, 1,83 metri lățime si 1,64 metri înălțime. Este cu 21 cm mai lung decât Austral, dar cu 14 cm mai scurt decât vechiul Espace. Renault a decis să preia designul de la Austral (succesorul lui Kadjar) și de la noul Mégane electric (prezentat în 2021), adăugând două locuri în spate și utilizând aceeași platformă de generație nouă CMF-CD.

La interior găsim bordul OpenR, care combină un instrumentar de 12,3 inchi cu un touchpad vertical de 12 inchi amplasat pe consola centrală. Opțional, Espace poate fi echipat cu un head-up display de 9,3 inchi. Volanul, mai pătrățos, grupează toate funcțiile de conducere direct pe el.

Sunt trei finisaje: Techno, Esprit Alpine și Iconic. Pavilionul panoramic opțional contribuie foarte mult la senzația de spațiu de la bord. Fără traversă, are una dintre cele mai mari suprafețe disponibile pe piață (peste 1 mp).

Scaunele glisează 26 cm, ceea ce asigură spațiu optim pentru picioare. În configurația cu șapte locuri, Espace oferă două locuri separate pe ultimul rând, dar concepute pentru copii mai mari, cel mult. În versiunea cu 5 locuri, portbagajul are un volum maxim de 770 de litri, cu al trelea rând pe locuri scade la 159 de litri, iar volumul maxim de încărcare poate ajunge la 1.818 litri.

În ceea ce privește motorizarea, singura variantă dsponibilă este cea hibrid E-Tech de 200 CP (0-100 km/h în 8,8 secunde), remarcabilă prin consumul anunțat de doar 4,6 l/100 km (WLTP), în combinație cu o cutie automată cu 7 trepte. Ceea ce permite o autonomie de aproape 1.100 km! Motorul termic este un turbo de 1,2 litri în 3 cilindri pe benzină, de 130 CP și cuplu de 205 Nm. Transmisia alege automat modul de funcționare cel mai potrivit pentru grupul motopropulsor, astfel încât să asigure până la 80% din rulaj în modul electric, în oraș.

Sistemele de asistență asigură o conducere autonomă de nivel 2, iar sistemul avansat de direcție 4 Control este standard pe versiunile Esprit Alpine și Iconic.

Pentru moment, Renault nu a venit cu detalii referitoare la prețuri. O va face, cu siguranță, până la vară, când noul Espace este programat să apară pe piață.

Distribuie acest articol!