Giganții industriei auto din China. BAIC
20.09.2024
        
Distribuie acest articol!   

Fondată în 1958 ca BAW (Beijing Automobile Works), cu sediul la Beijing, BAIC Group (Beijing Automotive Industry Corporation) este o întreprindere de stat chineză, al șaselea producător de automobile din această țară, cu peste 1,7 milioane de vânzări în 2021.

Portofoliul BAIC include astăzi numeroase mărci, printre care și Changhe, care a avut anterior o asociere în comun cu Suzuki. Fondată în 1970, această marcă oferă o gamă variată de automobile, camionete și vehicule utilitare, majoritatea disponibile la prețuri accesibile. Modelele Changhe sunt comercializate în principal pe piața chineză, însă unele dintre ele au fost exportate și în America Latină.

Fondat în 1996, Foton este un alt brand al grupului BAIC, specializat în camioane, tractoare agricole, autobuze, precum și SUV-uri. Compania a stabilit mai multe parteneriate cu alte grupuri, precum Daimler și Piaggio, pentru producția de vehicule comerciale. De asemenea, a fost pe prima pagină cu falimentul Borgward, un fost producător german achiziționat de BAIC, în urmă cu câțiva ani.

Pe un segment mai general, BAIC mai comercializează, prin BAIC Motor, vehicule sub marca Beijing. Există o gamă destul de modernă, formată din berlinele U5 și U7 sau SUV-urile Beijing X3, X5, X6 și X7, ale căror nume amintesc de concurenții lor de la BMW. Beijing a înființat și câteva companii mixte, în asociere cu Hyundai și Daimler, pentru a comercializa vehicule Hyundai și Mercedes în China.

CITEȘTE ȘI:
Giganții industriei auto din China. Geely
Giganții industriei auto din China. SAIC
Giganții industriei auto din China. Dongfeng


BAIC deține și marca Arcfox, fondată în 2017 și specializată în vehicule electrice premium. În prezent are în gamă  SUV-ul Arcfox αT, berlinele Arcfox αS și αS5 și monovolumul compact Kaola. De asemenea, compania a făcut echipă cu Huawei pentru a dezvolta Arcfox Alpha S, o berlină 100% electrică care încorporează inovații de la gigantul tehnologic chinez, precum platforma HarmonyOS și un sistem de infotainment controlat de un ecran tactil 4K de 21 de inchi.

Stelato este un alt brand BAIC, încă puțin cunoscut în regiunea noastră. Este un joint venture între Huawei și BAIC, care tocmai a dezvăluit un sedan electric de ultimă generație, Stelato S9. Acesta își propune să concureze cu Mercedes EQS și BMW i7, cu un interior luxos și tehnologii de ultimă generație.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!