Ideea automobilului care se deplaseaza singur, fara a fi pilotat de om, este veche de cateva decenii, insa tehnologia nu este capabila sa ofere inca asemenea performante. Marele avantaj al unui astfel de automobil l-ar reprezenta eliminarea interventiei umane si, implicit, a unei mari parti din riscurile de producere a accidentelor rutiere.
La ora actuala, mai multe nume grele din industria auto si nu numai lucreaza la astfel de programe ambitioase. Se stie, de pilda, ca Google, Volkswagen, Volvo si BMW dezvolta asemenea proiecte – ca sa dam doar cateva nume.
Zilele trecute, cu prilejul unui congres pe teme de transport desfasurat in SUA, cei de la General Motors, la randul lor, au oferit lumii intregi cateva indicii referitoare la viziunea lor referitoare la viitorul automobilului fara sofer. Alan Taub, responsabil cu sectorul cercetare si dezvoltare de la GM, a declarat ca pana in 2015, automobilele vor fi capabile sa ruleze fara pilot, in anumite conditii – este vorba de asa-numitele masini semi-automate. Ceva mai tarziu, pana la finele deceniului, pe sosele isi vor face aparitia primele automobile autonome.
Cum spuneam la inceput, aceasta evolutie tehnologica spectaculoasa va avea loc din ratiuni de securitate. Diversi senzori, radare, sisteme de navigatie si de recunoastere a indicatoarelor rutiere, toate vor face parte din dotarea viitoarelor automobile si vor conlucra la conducerea acestora. Iar pilotul automat pentru automobile va fi perfect capabil sa detecteze posibile riscuri pe traseu si sa anticipeze iminenta producerii unor accidente, intervenind mult mai prompt decat ar face-o un om.