Un punct de plecare in abordarea mobilitatii viitorului
23.02.2018
        
Distribuie acest articol!   

Inauguram astazi o noua sectiune a paginii noastre web, denumita Electromobilitate. Aici isi vor gasi locul toate materialele noastre care abordeaza, intr-un fel sau altul, aspecte legate mobilitatea viitorului, in special cele referitoare la propulsia electrica. Vor fi stiri si articole de interes general, asa cum v-am obisnuit deja, dar si analize sau materiale de popularizare a noilor tehnologii. Iar punctul de plecare in acest nou demers al nostru nu putea fi altul decat o stire care vizeaza viitorul mobilitatii in orasul nostru de resedinta, Timisoara.

Caravana mobilitatii, eveniment lansat de Camera Franceza de Comert si Industrie in Romania (CCIFER) in octombrie 2017, a ajuns anul acesta la a treia editie si s-a desfasurat la Timisoara, pe 21 februarie 2018. Prin acest eveniment se doreste continuarea unei discutii deschise cu actorii locali pentru a propune alternative la practicile de mobilitate traditionale si a aduce solutii care sa contribuie la dezvoltarea durabila a oraselor in care traim.

„Comunicarea Comisiei Europene din 20 iulie 2016 denumita O strategie europeana privind mobilitatea cu emisii scazute de dioxid de carbon, propune masuri menite sa accelereze ritmul trecerii la o mobilitate cu emisii reduse, evidentiind oportunitatile care rezulta pentru industrie, servicii, companii energetice si investitori. Astazi, impreuna cu partenerii nostri si Primaria Timisoara, dorim sa contribuim prin solutiile propuse la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cauzate de transporturi si sa acceleram dezvoltarea durabila a oraselor in care traim”, a declarat Francois Coste, Presedinte CCIFER.

“Timisoara este cel mai important oras din vestul Romaniei, o metropola care s-a dezvoltat rapid si care nu a fost pregatita urbanistic pentru un aflux rutier intens. Cresterea economica din ultimii ani a influentat traficul auto si a dus la sporirea numarului de masini. Cu toate amenajarile din ultimii ani, exista in continuare necesitatea de a intreprinde masuri majore, pentru implementarea unui concept unitar, modern, pe termen lung, pentru dezvoltarea armonioasa a infrastructurii orasului nostru. In contextul in care am castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021, titlu care ne onoreaza, dar ne si obliga, in egala masura, dezvoltarea urbana este o prioritate pentru municipalitate. Avem un plan de mobilitate urbana durabila, pentru perioada 2016-2030, care acopera polul de crestere Timisoara si 15 comune limitrofe. Asigurarea mobilitatii urbane este vitala pentru Timisoara si vom face toate demersurile in acest sens, prin implementarea de proiecte noi, accesarea de fonduri europene pentru facilitarea unui transport sustenabil, modern si european in municipiul de pe Bega”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Prima parte a evenimentului a fost compusa din prezentari care au aratat avantajele unei mobilitati cu emisii scazute. „Dezvoltarea continua a vehiculelor electrice este o axa prioritara a Grupului Renault la nivel mondial. In Romania, piata vehiculelor electrice este inca intr-o faza incipienta, dar isi multiplica volumele considerabil de la an la an. Renault este un pionier in acest domeniu, oferind 3 modele 100% electrice: Zoe (cu autonomie de 400 km, best in class), Kangoo Z.E. (singura utilitara 100% electrica) si Twizy (original, urban si distractiv)”, a declarat Alexandru Vescu, de la Renault. A doua parte a evenimentului a evidentiat solutiile digitale care contribuie la un sistem de transport mai performant.

CCIFER exprima o pozitie comuna a societatilor membre si a investitorilor francezi in Romania in dialogul cu autoritatile publice. Camera reuneste peste 500 de companii franceze si romane, lideri in mai multe sectoare de activitate care formeaza economia locala.

Distribuie acest articol!