Grupul Volkswagen a pierdut un proces in instanta, in Germania, incercand sa interzica procurorilor din München sa utilizeze un raport pe care l-au confiscat de la Jones Day, firma de avocatura din SUA pe care constructorul auto a contractat-o pentru a investiga originile scandalului Dieselgate.
Curtea constitutionala federala din Germania, cu sediul in Karlsruhe, a decis ca privilegiul avocat-client, care de obicei protejeaza activitatea unui avocat pentru un client, nu se aplica investigatiilor interne. Astfel, perchezitiile efectuate la un birou local al Jones Day din München nu au fost ilegale, a anuntat recent tribunalul, intr-o declaratie oficiala.
Procurorii din München au perchezitionat sediul central si alte cateva sedii ale Grupului Volkswagen, in martie 2017, cu doar trei ore inainte ca managementul acestuia sa-si inceapa conferinta de presa anuala, la care au participat reprezentanti mass-media din intreaga lume.
O instanta din capitala bavareza a respins mai apoi cererea Volkswagen de a interzice procurorilor accesul la raportul care a fost confiscat in urma raziei la sediul Jones Day.
Volkswagen a angajat compania Jones Day la scurt timp dupa ce a recunoscut, in septembrie 2015, ca unele motoare diesel au fost modificate astfel incat sa manipuleze rezultatele testelor privind emisiile. Firma de avocatura a fost insarcinata sa efectueze o ancheta independenta cu privire la cauzele celui mai mare scandal din istoria producatorului si sa determine cine a fost responsabil pentru acesta.
Jones Day a raportat concluziile Departamentului de Justitie din SUA si Consiliului de Supraveghere al Grupului Volkswagen. Informatia s-a bazat pe o intelegere stabilita anul trecut, intre Volkswagen si autoritatile americane.