Un studiu comandat agentiei Merlin Research, de Continental Romania si Academia Titi Aur, referitor la obiceiurile si atitudinea in traficul din Romania, scoate in evidenta cateva aspecte care, sincer sa fim cu totii, nu prea ne surprind. Studiul, ale carui principale concluzii le puteti citi mai jos, a fost efectuat in luna noiembrie, pe un esantion reprezentativ pentru mediul urban, de 1.000 de persoane, cu o eroare de esantionare de +/-3,1%.
Studiul scoate in evidenta faptul ca nesemnalizarea la schimbarea directiei, viteza excesiva si folosirea telefonului mobil in timpul sofatului sunt principalele comportamente care ii deranjeaza pe participantii la trafic.
De asemenea, potrivit analizei, taximetristii sunt considerati cei mai putin amabili participanti la trafic, in timp ce soferii mijloacelor de transport in comun inspira cea mai mare siguranta pe sosea.
8 din 10 participanti la trafic utilizeaza sistemele de navigatie pentru a scurta drumul spre destinatie. In acelasi timp, pneurile de iarna sunt considerate a oferi siguranta in deplasarea pe zapada.
Biciclistii ii considera mai amabili pe ceilalti biciclisti, opinie care nu este impartasita de soferi sau motociclisti.
Trei sferturi dintre participantii la trafic sunt de parere ca o educatie mai buna, sub forma de cursuri de conducere defensiva, este necesara pentru a reduce intoleranta si agresivitatea din trafic. Cu toate acestea, mai putin de jumatate considera ca ei, personal, ar avea nevoie de astfel de cursuri de conducere defensiva, educatie rutiera sau legislatie.
Un aspect care a reiesit din raspunsurile participantilor la studiu vizeaza violenta din traficul din Romania: 30% din respondenti admit ca au fost implicati sau martori la altercatii sau comportamente agresive in trafic, in ultimul an.
Cei mai putin politicosi soferi sunt cei care au masini foarte scumpe; acestia nu par a-i respecta pe ceilalti participanti la trafic.
Sursa: comunicat de presa Continental Romania