In perioada 29-30 iunie, la Timisoara s-au desfasurat cele patru sesiuni de cursuri Ford Driving Skills for Life, organizate de Ford impreuna cu Napoca Rally Academy. Programul Ford Driving Skills for Life isi propune responsabilizarea soferilor, prin oferirea gratuita de cursuri de conducere defensiva.
Fiecare serie din cadrul evenimentului a inceput cu inscrierea participantilor, urmata de un briefing sustinut atat de reprezenatii Ford Romania, dar si de binecunoscutul pilot de raliuri, Bogdan Marisca, coordonatorul programului Ford Driving Skills for Life. Dupa acest moment, participantii au fost impartiti in patru grupe, sistemul de desfasurare fiind unul rotativ, astfel incat toata lumea sa participe la toate activitatile.
Workshop-ul pentru Manevrarea vehiculului a inceput cu partea teoretica, sustinuta de cel mai tanar si titrat pilot de raliuri din Romania, Simone Tempestini, in care participantii au fost instruiti despre comportamentul autovehiculului in diferite situatii si gestionarea acestora. Pentru partea practica, organizatorii au pus la dispozitie doua masini echipate cu anvelope special pe rotile de pe puntea spate, anvelope care au o aderenta redusa si provoaca un comportament supravirator al masinii, participantii find pusi in situatia de a controla si redresa un derapaj supravirator, sub observatia instructorilor. Tot in cadrul acestui atelier au fost puse la dispozitia participantilor doua simulatoare.
In ceea ce priveste notiunile de gestionare a vitezei si a spatiului, partea teoretica a constat intr-o prezentare a riscurilor la care cu totii ne expunem, ca participanti la trafic. In acest context, instructorul Sebastian Itu, de la Napoca Rally Academy, a vorbit cursantilor despre timpii de reactie, despre importanta respectarii limitelor de viteza si gestionarea diverselor situatii din trafic. Partea practica a constat in exersarea franarii de urgent si a franarii de urgenta cu evitarea unui obstacol, la viteze de 50 km/h si 70 km/h.
Un alt atelier interesant a fost cel dedicate factorilor de distragere a atentiei, unde coordonator a fost binecunoscutul Marco Tempestini. Aici au fost abordate partea de recunoastere a pericolelor, neatentia provocata de utilizarea telefonului la volan si consumul alcoolului sau al altor substante stupefiante. La partea practica, cursantii au fost pusi la incercare, acestia fiind nevoiti sa incerce sa trimita un SMS in timp ce parcurg un traseu cu jaloane, pentru a constientiza periculozitatea acestui obicei. La acest workshop, participantii au mai putut testa un echipament care simuleaza o alcolemie de 1 la mie.
Cursul a mai continut o sesiune tehnica, in care au fost prezentate pozitia corecta la volan, circulatia mainilor pe volan, functionarea diverselor sisteme de asistare a soferului, informatii privind minimul de cunostinte tehnice necesare pentru orice sofer. Tot aici, cei prezenti au putut testa sistemul Pre-Collision Assist, sistem care recunoaste diferite obstacole aparute in calea masinii, cum ar fi altevehicule sau pietoni si care franeaza singur masina, pentru a evita un impact.
Intregul curs a fost captivant, interactiunea cu instructorii find una foarte placuta, iar sesiunile teoretice au fost organizate sub forma unui dialog cu participantii, acestia fiind incurajati sa participe activ, iar niciuna din obiectiile si intrebarile lor nu a fost trecuta cu vederea.
Toate informatiile primite in timpul cursului sunt obiective si practice, bazandu-se in special pe statistici, matematica, fizica si experietenele personale ale instructorilor. Fara indoiala, Ford Driving Skills for Life si-a dovedit utilitatea si de aceasta data, la Timisoara!
Alex URSULESCU