A doua generație Opel Mokka, dezvăluită oficial astăzi, inaugurează noul cod estetic al mărcii germane. Schimbările sunt considerabile, atât la interior, cât și la exterior. Dimensiunile au fost revizuite, iar motorizarea a fost completată cu o versiune 100% electrică.
Așadar, totul este schimbat, de la estetică și până la tehnologie. ”Prin noul Mokka reinventăm marca Opel și prezentăm noul limbaj de design al acesteia, pentru următorul deceniu. Noul Mokka reunește tot ce reprezintă Opel acum și în viitor”, declară CEO-ul Michael Lohscheller.
A doua generație Mokka folosește platforma tehnică CMP a grupului PSA, ceea ce a impus modificarea dimensiunilor. În comparație cu prima generație, a pierdut 12,5 cm în lungime (4,15 m), fiind mai scurt decât concurenții săi francezi, Peugeot 2008 (4,30 m) și Renault Captur (4,22 m). În schimb, ampatamentul a rămas aproape nemodificat (+0,2 cm), la fel ca portbagajul (350 litri). De remarcat și scăderea în greutate, cu 120 kg.
Din punct de vedere stilistic, afișează un look mai agresiv și inagurează noul concept Opel Vizor. Partea frontală are calandrul teșit, logo-ul luminos, o nervură longitudinală pe capotă și proiectoarele adăpostite în spatele unui panou din plexiglas. Sunt elemente care se vor regăsi, pe viitor, la toate modelele Opel.
Atmosfera rafinată de la interior este completată de plașa de bord Pure Panel, de generație nouă. Cele două ecrane tactile înlocuiesc comenzile fizice. Diagonala instrumentarului de bord poate ajunge până la 12 inchi, iar display-ul central, până la 10 inchi (7 inchi la nivelul de intrare).
Unul dintre avantajele platformei CMP constă în posibilitatea producerii unei versiuni electrice încă din momentul lansării. Denumită Mokka-e, aceasta dispune de 136 CP, 260 Nm și autonomie de 322 km (WLTP) grație bateriei de 50 kWh, care poate fi reîncărcată până la 80% în doar 30 de minute, la o stație rappidă (100 kW CC).
Apropo de versiunea electrică și reîncărcarea acesteia, Opel precizează că noul Mokka-e poate fi conectat la orice versiune de alimentare electrică – Wallbox, stație de mare viteză sau prin cablu conectat la rețeaua de acasă, monofazic sau trifazic de 11 kW.
Evident, motorizarea este completată cu versiunile termice, benzină și diesel.
Lista sistemelor de asistență la condus este lungă, iar printre dotările standard se regăsesc luminile LED față-spate, sistemul IntelliLux LED fiind disponibil opțional.
Lansarea comercială va începe la finele acestei veri, iar primele exemplare vor fi livrate la înceuptul anului 2021.