Iată noul iX3, primul SUV BMW 100% electric
15.07.2020
        
Distribuie acest articol!   

BMW a prezentat oficial varianta finală, de producție, a primul său SUV 100% electric, iX3. Versiunea cu zero emisii a binecunoscutului X3 are o autonomie declarată de până la 459 km și marchează debutul celei de-a cincea generaţii a tehnologiei BMW eDrive.

Anunțat cu câțiva ani în urmă, BMW iX3 a ajuns, în sfârșit, la momentul lansării în producție. Anticipat de o serie de versiuni concept, modelul de serie nu mai reprezintă nicio surpriză pentru cei care au urmărit comunicarea oficială BMW pe această temă.

Modelul de serie este foarte apropiat de conceptul prezentat în 2018, iar propulsia electrică este ”trădată” la exterior de calandrul închis, diferitele detalii vopsite în albastru, jantele aerdinamice și logo-ul ”i”.

Portbagajul este mai mic cu 40 de litri, comparativ cu X3 (”doar” 510 litri). De asemenea, datorită bateriei, centrul de greutate la iX3 este cu circa 7,5 cm mai jos decât la X3.

Cu 286 CP și 400 Nm, iX3 accelerează 0-100 km/h în 6,8 secunde și poate rula cu până la 180 km/h.

Bateria litiu-ion cu o capacitate de 80 kWh (74 kWh utilă) asigură o autonomie de până la 459 km (în ciclu WLTP) și poate fi reîncărcată până la 80% în doar 34 de minute, la o stație rapidă de 150 kW.

iX3 este disponibil în două versiuni de echipare, Inspiring și Impressive. Printre dotările standard se numără jantele pe 19 inchi, climatizarea automată pe trei zone, pavilionul panoramic, hayonul acționat electric, tempomatul adaptiv, diferitele sisteme de asistare la condus, suspensia adaptivă cu amortizoare controlate electronic SelectDrive și tehnologia ARB (pentru limitarea patinării).

Varianta Impressive dispune în plus, printre altele, de jante pe 20 de inchi, scaune față sport, head-up display, comenzi gestuale și un sistem audio Harman Kardon.

Specific noului BMW iX3 este și simulatorul de sunet, care îşi face debutul în producţie sub marca BMW IconicSounds Electric. Emis prin difuzoare atât în interior, cât și în exterior, tonul se modifică pentru a reflecta stilul de condus, oferind răspuns acustic.

Noul BMW iX3 este produs la uzina BMW din Shenyang, fiind primul model electric al mărcii construit în China, pentru export. Lansarea pe piaţă va începe spre finalul anului 2020, când vânzările vor debuta în China. În funcție de nivelul de echipare, prețul de plecare anunțat pe principalele piețe europene este de circa 73.000, respectiv 80.000 de euro.

Distribuie acest articol!