Deschiderea fabricii europene Tesla, care urma să aibă loc în iulie, lângă Berlin, este întârziată. Mass-media germană vorbește despre o posibilă amânare a evenimentului pentru la toamnă.
Viitoarea Tesla Gigafactory din Germania, situată la periferia Berlinului, are parte de o nouă întorsătură de situație. Anul trecut, în decembrie, ecologiștii au reușit să suspende lucrările la uzină, din motive de mediu. Acum proiectul este întârziat din nou și probabil că fabrica nu se va deschide până la toamnă.
Proiectul a fost lansat în urmă cu doi ani, în noiembrie 2019, când Tesla și-a anunțat dorința de a construi o fabrică în Europa, în care să asambleze modelele destinate piețelor europene, prioritatea fiind acordată modelului Y.
În Germania, în regiunea Brandenburg, din jurul Berlinului, fabrica urma să se deschidă în iulie. Însă evoluția evenimentelor a decis altceva. În februarie 2020, chiar înainte de declanșarea crizei sanitare, lucrările de construcție se opriseră deja.
”Din cauza aspectelor procedurale și a dorinței de a include îmbunătățiri suplimentare în procedura actuală, Tesla intenționează să modifice din nou cererea de autorizație de construire”, au precizat autoritățile locale din regiunea Brandenburg, într-un comunicat. Proiectul a fost forțat să se oprească, în principal din cauza ecologiștilor.
La sfârșitul anului trecut, cei din cartierul aflat în apropierea uzinei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la fauna locală, care ar putea fi afectată.
Sistemul legislativ german a forțat Tesla să-și suspende șantierul, invocând o plângere a unei asociații de mediu, care se temea de distrugerea habitatului natural al speciilor protejate de șopârle și șerpi.
Au urmat apoi alte dezbateri, legate de consumul de apă. Conform canalului de televiziune ZDF, Gigafactory ar putea consuma aproape 3,6 milioane de metri cubi de apă în fiecare an, ceea ce ar reprezenta 30% din volumul de apă disponibil în regiune.
Aprobarea finală este încă în curs de examinare, iar autoritățile nu au monitorizat încă impactul proiectului asupra mediului. Dacă această aprobare nu va fi obținută, cel puțin teoretic, există posibilitatea ca celebra companie americană să fie obligată să demoleze întreaga construcție, pe cheltuiala sa!