Tata Punch, un SUV low cost cu prețul de plecare situat sub 7.000 de euro
31.10.2021
        
Distribuie acest articol!   

Producătorul indian Tata, care în urmă cu mai bine de un deceniu lansa Nano, cel mai ieftin automobil din lume, revine cu un nou model low cost, de această dată fiind vorba de un SUV de mici dimensiuni.

Cu un design modern, care potrivit producătorului prefigurează noul limbaj stilistic al creațiilor Tata Motors, noul Punch se poziționează ca preț sub pragul de 7.000 de euro.

Tata Punch are ceva din filosofia Dacia – este un model ieftin, fără a fi lipsit de oarecare confort și stil. Misiunea acestui nou SUV urban este de a provoca vedetele din segmentul său, de pe piața indiană, precum Suzuki Ignis, Hyundai Casper și Renault Kwid, acesta din urmă fiind un echivalent al Daciei Spring.

Pe de altă parte, Punch simbolizează reînnoirea mărcii și marchează un moment de cotitură din punct de vedere stilistic. Denumit ”Impact 2.0”, designul acestuia este rezultatul colaborării dintre studiourile de design Tata din India, Regatul Unit și Italia, cu toate că mecanica a rămas în țara natală.

Regăsim la acest SUV toate elementele importante care îl fac să fie la modă: faruri pe două niveluri, linii bine marcate, elemente de protecție din plastic la exterior și caroseria vopsită în două culori. Punch are lungimea de 3,83 metri si un ampatament de 2,45 metri. Este echipat cu jante de 15 sau 16 inchi, suficient pentru a-i evidenția abilitățile off-road, descrise de Tata ca fiind excelente în categoria sa.

Vehiculul se bazează pe arhitectura ALFA (Agile Light Flexible Advanced Architecture), rezervată segmentului B (modele compacte). Nu este nouă, dar suficient de recentă pentru a obține cinci stele la testele Euro NCAP. Sub capotă regăsim un motor de 1,2 litri  atmosferic în trei cilindri, care livrează 84 CP și 113 Nm. Transmisia este manuală în 5 trepte sau automată, în funcție de nivelul de echipare, cuplată la puntea față.

Tata Punch este disponibil în patru variante: Pure, Adventure, Accomplished și Creative, cu opțiunile personalizabile Rhythm și Dazzle. Versiunea de bază este sumar echipată și beneficiază doar de airbag-uri și geamuri frontale electrice. Cu cât se urcă în gamă, echipamentul tehnologic este mai complex, iar nivelul Creative are, de exemplu, aer condiționat, volan îmbrăcat în piele, jante din aliaj ușor și cruise control.

Poate lua la bord până la cinci persoane, iar portbagajul are o capacitate maximă de 366 litri. Rezervat pentru India, acest mini-SUV pornește de la aproximativ 6.500 euro și poate trece de 10.000 de euro pentru versiunile superioare.

Distribuie acest articol!