Conform legislației europene, toate automobilele noi puse în circulație în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu așa-numita cutie neagră. Dispozitivul, denumit EDR (Event Data Recorder), asigură înregistrarea anumitor parametri, în cazul producerii unui accident.
În prima fază, toate modelele noi de autoturisme, camioane, autobuze și vehicule comerciale omologate după 6 iulie 2022 vor trebui să includă acest nou sistem în echiparea standard. Apoi, începând cu 7 iulie 2024, toate autovehiculele aflate la prima înmatriculare vor trebui să corespundă acestei cerințe.
Cutia neagră va deveni astfel un element obligatoriu, care va fi parte integrantă a vehiculelor noi.
Acest mic dispozitiv, ascuns într-un vehicul nou, va permite polițiștilor și asigurătorilor să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat în timpul unui accident sau a unei coliziuni.
La fel ca în cazul cutiilor negre din avioane, vor înregistra câteva secunde premergătoare unui șoc. Printre parametrii memorați regăsim viteza, faza de accelerare sau frânare, purtarea centurii de siguranță, coordonatele GPS, forța coliziunii sau turația motorului.
Evident, se urmărește îmbunătățirea siguranței rutiere și a colectării datelor privind cauzele accidentelor.
Dar cum rămâne cu drepturile și libertățile personale?
Spre deosebire de dispozitivele care sunt instalate în avioane, cutiile negre de la automobile nu vor înregistra conversațiile din mașină, așa cum se întâmplă în cazul avioanelor, unde se păstrează inclusiv discuțiile din cabină.
În plus, toate datele de pe dispozitiv nu vor fi transmise în exterior prin niciun sistem (GPS sau de telecomunicații). Argumentul privării de libertate personală nu este, așadar, valabil în acest caz.