Este vară și mulți dintre noi pleacă la drum lung, în concediu, la volanul mașinii. Din păcate, somnolența la volan este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.
Pericolul este foarte mare atunci când distanța este lungă, deplasarea se face noapte, cel de la volan este singur în mașină sau pasagerii dorm. Puțini dintre noi știu că printre cele mai eficiente metode de evitare a somnolenței la volan, în astfel de situații, este ascultarea de muzică sau podcasturi.
În încercarea de a rămâne treaz și cât mai receptiv, primul instinct este adesea să pornești radioul, să lansezi un playlist preferat sau să asculți un podcast. Dar cât de bună este o astfel de idee?
Răspunsul l-a dat recent, o asociație a asigurătorilor din Franța, care a realizat un studiu pe această temă.
Sub supravegherea unui profesor de psihiatrie, 97 de subiecți au condus pe un simulator, timp de 90 de minute fiecare. Separați în 5 grupuri, au ascultat zgomotul de fond al habitaclului, un playlist muzical impus (tip radio), același playlist presărat cu publicitate și un playlist sau un podcast ales de participant.
Rezultatul? Muzica și programele de tip podcast sunt benefice pentru atenție. Mai exact, acestea întârzie debutul somnolenței la volan.
Avem astfel o posibilă soluție la o problemă crucială, legată de somnolență. Să nu uităm, aceasta continuă să fie principala cauză a accidentelor mortale pe autostradă. Cu mult înaintea vitezei excesive!
Dacă programul (playlist, CD, podcast etc.) este ales de șofer, somnolența extremă întârzie și mai mult. Ceea ce nu înseamnă că se poate conduce fără pauză, când apar primele semne ale somnului! În acest caz este recomandabilă o pauză de 15-20 de minute, aerisirea mașinii, puțină mișcare, hidratare și odihnă.
Nu în ultimul rând, pentru alegerea coloanei sonore, șoferul nu trebuie să folosească telefonul în timp ce conduce. El trebuie să ceară unui pasager să facă acest lucru pentru el sau să utilizeze sistemele integrate de infotainment ale mașinii, precum Apple CarPlay sau Android Auto.