Mașinile cu hidrogen riscă să otrăvească mediul înconjurător, prin scurgerile necontrolate? Potrivit unui ONG american, problema cauzată de proprietățile hidrogenului ar putea anula complet beneficiile acestuia.
În timp ce piața auto globală se îndreaptă direct către propulsia 100% electrică, soluția pilelor de combustie pentru generarea de energie electrică este intens explorată de unii producători, precum BMW și Toyota. O parte însemnată din transporturile rutiere ar trebui să adopte această tehnologie în următoarele decenii, pentru a limita poluarea.
Dar oare nu sunt supraestimate beneficiile acestei surse de energie? Este temerea ONG-ului american Environmental Defense Fund (EDF), care a prezentat recent rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu pe acest subiect.
Problema este cauzată de proprietățile hidrogenului, utilizat la automobilele echipate cu pile de combustie pentru a produce energie electrică.
Mult mai mică decât alte molecule, precum metanul, molecula diatomică de hidrogen este greu de depozitat într-un rezervor etanș. Mai ales atunci când gazul este comprimat la presiune mare, așa cum este cazul automobilelor alimentate cu hidrogen.
Iar odată eliberat în atmosferă, are efecte grave asupra climei. Conform EDF, ar fi „de 11 ori mai puternic decât dioxidul de carbon într-o perioadă de un secol și de 33 de ori mai puternic pe o perioadă de 20 de ani”.
Cercetătorii de la EDF cred că un control al acestor scurgeri de hidrogen constituie o adevărată provocare pentru viabilitatea tehnologiei. În prezent ar fi dificil de stabilit cu exactitate rata de scurgere, dar dacă ar fi între 5 și 10%, acest lucru ar putea duce la o creștere a temperaturii medii a planetei între 0,1 și 0,4 grade Celsius, până în 2050!
ONG-ul recomandă realizarea de studii suplimentare privind cuantificarea acestor scurgeri și impactul lor negativ asupra climei. Chiar și cu hidrogenul produs în mod „verde”, ar exista un risc real de a face mai mult rău decât bine planetei, din cauza acestei probleme a scurgerilor, dacă acestea nu vor fi suficient de limitate.
În fine, iată o altă știre referitoare la hidrogen: recent, cercetătorii de la Universitatea Australiană Deakin au anunțat că au reușit să obțină hidrogen sub formă de pulbere. O soluție care ar putea rezolva complet problema legată de depozitare, cu condiția ca procesul să poată fi industrializat.
Sursa: Environmental Defense Fund